Нацбанк заявив про плани спростити виведення валюти - Перша Шпальта

21 березня 2017
Андрій Юхименко, Новое время, 19 березня 2017 року

http://biz.nv.ua/ukr/publications/natsbank-zajaviv-pro-plani-sprostiti-vivedennja-valjuti-persha-shpalta-827319.html

Для бажаючих купити акції іноземних компаній або нерухомість за кордоном встановлять річний ліміт.

Про це заявив програмі Перша шпальта (ПШ) заступник голови НБУ Олег Чурій.

Сьогодні будь-який українець, який захоче купити акції Apple або квартиру в Лондоні повинен отримати індивідуальну валютну ліцензію від Нацбанку. Це вимагається морально застарілим пострадянським Декретом про валютне регулювання 1993 року. Згідно з чинними правилами отримати таку ліцензію вкрай важко.

Але НБУ планує спростити видачу ліцензій.

«Видача ліцензій буде повністю електронна. За це відповідатимуть комерційні банки. Нацбанк буде фактично тільки вести реєстр цих осіб, які будуть переказувати кошти», – заявив Чурій. Але при цьому, обсяг коштів, які можна буде перевести за кордон за цією ліцензією, буде лімітований.

НБУ послідовно йде до лібералізації валютного ринку. Раніше керівник регулятора Валерія Гонтарева заявляла, що валютне регулювання має бути замінено податковим. Наприкінці лютого Нацбанк дозволив фізособам розміщувати валютні кошти на рахунках в іноземних банках без отримання ліцензії.

За словами виконавчого директора Case Україна Дмитра Боярчука, лютневе рішення дозволяє, наприклад, простіше продавати свою продукцію через Amazon і Alibaba. До цього часу для того, щоб торгувати через ці майданчики, треба було використовувати обхідні шляхи, які вимагали значних транзакційних витрат. Це було вигідно тільки за умови, що проданий товар коштував більше $500. А зараз з'явилася можливість простого отримання коштів, навіть для тих, хто продає товар за $10-20.

«Це рішення фактично легалізує валютні рахунки за кордоном, створює базу для проведення нормальних операцій. Наприклад, тепер є можливість підключати до цього рахунку PayPal», – говорить Боярчук.

Це допоможе також і українським трудовим мігрантам, число яких за різними оцінками становить від 3 до 5 млн осіб.

«Тобто тепер наші заробітчани, можуть це вільно робити. І їм не загрожують якісь крайні дії з боку податкової інспекції, за розміщення цих коштів без ліцензії», – каже Чурій.

Також у програмі дивіться інтерв'ю голови представництва Visa в Україні, Грузії та Вірменії Дмитра Крепака, а також репортаж зі Світового мобільного конгресу в Барселоні.

Завершує випуск огляд економічних подій тижня від спеціального кореспондента ПШ Майкла Щура.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 11.10.24
Кількість КУА278на 11.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 11.10.24
Кількість ІСІ1815на 11.10.24
Кількість НПФ*53на 11.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24