Маніпулювання на фондовому ринку: загроза чи міф?

16 грудня 2016
Ігор Назарчук, Forbes - Україна, 16 грудня 2016 року

http://forbes.net.ua/ua/opinions/1425596-manipulyuvannya-na-fondovomu-rinku-zagroza-chi-mif

Чому адекватна вартість ЦП така важлива для ринку

Законом «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» передбачено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) як державний орган зобов'язана здійснювати регулювання і нагляд за ринком цінних паперів, протидіяти будь-яким порушенням законодавства на цьому ринку, в тому числі захищати права інвесторів в цінні папери. Детальніше про основну і пріоритетну функцію регулятора національного ринку капіталу спеціально для Forbes розповідає Ігор Назарчук, член НКЦПФР.

На всіх розвинених ринках найважчими умисними правопорушеннями на ринку цінних паперів визнано маніпулювання цінами і торгівлю з використанням інсайдерської інформації. Ці правопорушення не можуть вчинятися з необережності, вони завжди здійснюються тільки умисне. За маніпулювання ціною передбачена кримінальна відповідальність не тільки в Україні, але і в США, Німеччині та інших країнах.

В останні два роки Комісія здійснила цілий ряд дій, спрямованих на запобігання маніпулюванню. При цьому учасники ринку такі дії в більшості своїй не підтримують, а іноді висловлюють і діаметрально протилежні думки.

Що карається?

В першу чергу важливо зрозуміти саму суть маніпулювання, його небезпеку і шкоду для ринку цінних паперів. ЦП ─ особливий, дуже специфічний об'єкт цивільних прав, який так само, як і інші об'єкти, має певну вартість. Їх можна купувати, продавати, дарувати, обмінювати на інші об'єкти власності, використовувати їх в якості застави і т.д.

Найважчими умисними правопорушеннями на ринку цінних паперів визнано маніпулювання цінами і торгівлю з використанням інсайдерської інформації

Для того щоб створити якийсь інший об'єкт цивільних прав, яким також можна було б торгувати, використовувати як заставу ─ наприклад, зерно, метал, нерухомість, ─ потрібен час і певні зусилля. А для того щоб випустити цінні папери, багато зусиль не потрібно ─ достатньо зареєструвати їх випуск. Тому так важливо, щоб ціна цього активу формувалася прозоро, була чесною і економічно обгрунтованою.

Цінні папери служать інструментом, за допомогою якого здійснюється оперативне інвестування капіталу в економіку, передання фінансових активів, управління інвестиціями. У зв'язку з цим важливо адекватно встановлювати або визначати ринкову ціну ЦП, яка б максимально відповідала їх реальній і справедливій вартості.

How much...?

Можна виділити два способи визначення вартості цінних паперів. Перший ─ здійснення оцінки професійним оцінювачем. Його дуже складно застосовувати в практичній діяльності. Щоб оцінити цінні папери, наприклад, акції конкретного емітента, оцінювач має оцінити, по суті, саме підприємство. Йому необхідний доступ до всієї фінансової документації емітента, інформації про його активи, майно, землю, виробничі потужності, запаси, кон'юнктуру ринку і т.д. При цьому вартість емітента може оперативно змінюватися залежно від зміни різних параметрів. Стає зрозумілим, що при динамічному обігу цінних паперів проблематично регулярно визначати їх вартість за допомогою залучення професійного оцінювача.

Ринкова вартість цінних паперів, яка використовується учасниками ринку, може бути встановлена за результатами торгів саме на фондових біржах

Тому застосовується в основному другий спосіб визначення вартості цінних паперів ─ за результатами угод з такими паперами на фондових біржах. В даному випадку стає категорично важливим встановлення вартості ЦП, спираючись на реальні, прозорі, ринкові, законні угоди, які укладаються на фондовій біржі на підставі попиту і пропозиції.

Важливо особливо підкреслити, що ринкова вартість цінних паперів, яка використовується учасниками ринку, може бути встановлена за результатами торгів саме на фондових біржах.

Чим небезпечне маніпулювання?

Окремі учасники ринку, маніпулюючи цінами, здійснюючи операції з цінними паперами за неринковими цінами, завищують або занижують цю економічно обґрунтовану вартість. Постраждалими від таких дій є всі власники цінних паперів даного емітента, незалежно від того, чи брали вони участь в угодах, на підставі яких встановлено неринкову ціну, чи ні.

Якщо хтось на біржі навмисне завищить вартість цінних паперів, то всі акціонери змушені будуть використовувати новий ціновий индикатив щодо своїх цінних паперів. Наприклад, цей индикатив буде застосовуватися податковими органами до всіх власників цінних паперів цього емітента. Якщо ви отримаєте ці папери в дар, вам потрібно буде заплатити вищі податки. Якщо вони були використані в якості застави по кредиту і ціну на них штучно занизили, банк попросить вас поповнити заставу і т.д.

У наступних матеріалах буде проведено аналіз законодавства України, що встановлює ознаки маніпулювання на ринку цінних паперів, а також типові факти маніпулювання, зафіксовані на вітчизняному ринку.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 10.10.24
Кількість КУА278на 10.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 10.10.24
Кількість ІСІ1815на 10.10.24
Кількість НПФ*53на 10.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24