«Куплю проблемні компанії для їхнього оздоровлення»

19 січня 2010
Олексій Савицький, "День", №6, 2010

http://www.day.kiev.ua/290533/

Днями Міжнародна фінансова корпорація (IFC, входить до групи Всесвітнього банку), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і компанія з управління активами CRG Capital створили фонд із викупу проблемних активів компаній Центральної та Східної Європи. Передбачається, що спеціальний фонд інвестуватиме засоби в компанії, постраждалі від фінансової кризи, аби сприяти відновленню економічної ситуації в даному регіоні. Фонд займеться викупом, покращанням і сануванням (системою заходів, що здійснюються для запобігання банкрутства) проблемних корпоративних активів. IFC, ЄБРР і CRG Capital інвестували у новий фонд 36 мільйонів євро (IFC та ЄБРР по 17 мільйонів евро кожен, CRG Capital — два мільйони). Планується, що надалі капітал фонду досягне 200 мільйонів євро. При цьому про дату першої інвестиції поки ще невідомо.

The CEE Special Situations Fund — така повна назва нового фонду — перший, що займатиметься інвестуванням в погані активи в регіоні. Щоб підтримати економічне відновлення Центральної та Східної Європи, а також отримати прибутки, співвідносні з ризиками, для інвесторів, — так пояснили «Дню» в українському офісі IFC мету новоствореного фонду. «Попередні кризи показали, що існування інфраструктури, необхідної для поглинання та вирішення питання поганих активів, є ключовим для швидкого відновлення та стабілізації фінансової системи. Ця криза набула такого розмаху, що інфраструктура, котра існувала до цього, виявилася недостатньою, щоб вирішити цю проблему. Таким чином, ми очікуємо, що фонд закладе хороше підѓрунтя для розвитку здорового ринку поганих активів та кредитів, що у свою чергу може стати важливим стабілізаційним механізмом для фінансової системи та загалом економіки регіону», — процитували в IFC їхнього директора з фінансових ринків Кенроя Дауерса.

За його словами, працюючий ринок поганих активів дозволить компаніям зосередитися на продуктивному використанні капіталу, що в результаті буде сприяти підвищенню ліквідності та рівня капіталізації. «Вирішення проблеми поганих активів шляхом реструктуризації та оздоровлення може допомогти не тільки врятувати, а й створити нові робочі місця в регіоні. Фонд буде зосереджений на роботі з компаніями середнього розміру, які є основними роботодавцями в регіоні», — додав Дауерс.

Детальніше про умови роботи фонду в регіоні й перспективу співпраці з українськими компаніями «Дню» розповів керуючий директор CRG Capital Пархам ПУЛАДЕЙ.

— За якими критеріями фонд обиратиме компанії для викупу їхніх проблемних активів? Як визначатиметься їхня ціна?

— Фонд буде працювати за моделлю приватного інвестиційного фонду. Компанії повинні бути середнього розміру з оборотом близько 25 мільйонів доларів/євро та в так званій спеціальній ситуації — наприклад, занадто багато боргів, операційні втрати, нестача адекватного оборотного капіталу для фінансування щоденної діяльності, певна втома кредиторів тощо. Але основа бізнесу такої компанії повинна бути така, яку можна відновити. Фонд буде намагатися поєднати знання та можливості CRG в реструктуризації з вливаннями капіталу для того, щоб створити вартість для всіх зацікавлених сторін. Фонд може інвестувати різними шляхами, це включає як надання кредитів, так і купівлю акцій компанії.

Кожен інвестиційний випадок буде оцінюватися окремо. Фонд використовуватиме детальну процедуру due-dilligence (процедура проведення усестороннього аналізу діяльності підприємства, його фінансового стану і положення на ринку. — Авт.) для того, щоб розробити та впровадити план фінансової та операційної реструктуризації для кожної з обраних компаній. Для кожної інвестиції є свої критерії та вимоги, і у фонду є необхідна гнучкість для того, щоб приймати рішення швидко.

CRG Capital, управляючий та інвестиційний радник фонду, постійно шукає можливості для інвестицій, використовуючи свою існуючу мережу. CRG працює з брокерами та дилерами, банкірами, кредитними радниками найбільших банків, представниками компаній, юристами та іншими посередниками для того, щоб вийти на більш широкий ринок.

— Яка буде подальша доля проблемних активів, котрі викупить фонд?

— Після успішної реструктуризації та оздоровлення, фонд буде виходити з інвестицій шляхом продажу стратегічним або фінансовим інвесторам, або, у випадку з більшими компаніями, можливо, шляхом розміщенням акцій на регіональних біржах.

— Окрім викупу, фонд планує також покращувати та санувати проблемні активи. У такому разі фонд кредитуватиме підприємства? На яких умовах? Якому з трьох інструментів надаватиметься пріоритет?

— Кожен випадок буде розглядатися індивідуально.

— Чому фонд створили фактично через рік після початку світової економічної кризи? Не вийшло швидше чи інвестори чекали на зручний момент у світовій економіці?

— Це перший такий фонд, присвячений роботі з поганими активами. IFC та ЄБРР активно підтримують економіку регіону вже протягом багатьох років і направили значні ресурси, щоб сприяти в подоланні наслідків кризи. Також і CRG Сapital працює в регіоні з 1992 року, займаючись виключно інвестиціями в погані активи. Створення цього фонду ще більше збільшує фокус роботи в цьому напрямку на корпоративному рівні. Це також допоможе направити капітал на альтернативний клас активів для інвестицій, і можливо, буде сприяти більш швидкому відновленню економіки регіону. Ми сподіваємося, що в майбутньому такий клас активів залишиться частиною структури капіталу в регіоні, підвищуючи її ефективність.

— Як розподілятиметься бюджет фонду: рівномірно між країнами чи інвестори на власний розсуд обиратимуть, скільки й де витрачати?

— Розмір інвестицій буде визначатися індивідуально по всьому регіону Центральної та Східної Європи. Компанії в портфелі можуть бути з балканських країн, Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії, України та інших країн. Розмір інвестицій на кожну країну не є визначеним заздалегідь, він буде залежати від можливостей, які будуть з’являтися у фонду.

— Які прогнози в такому разі експерти фонду мають стосовно діяльності в Україні? Чи може Україна стати його основним ринком діяльності з огляду на вплив кризи в цій країні?

— Україна — найбільша країна для фонду і за територією, і за кількістю населення. В країні сильна промислова та виробнича база. В той же час, Україна була сильно вражена економічною кризою, що зачепила всі сектори економіки. Доступність та ціна фінансування в Україні ще більш обмежені порівняно з іншими країнами регіону. Всі ці чинники створюють для нас передумови для інвестування та підтримки відновлення бізнесу.

— Чи має фонд пріоритетні галузі, з компаніями яких збирається працювати? Що це за галузі?

— Фонд відкритий до інвестицій в усі сектори, крім тих, що суворо регулюються, наприклад, виробництво зброї, а також такі бізнеси, як виробництво алкоголю чи азартні ігри.

— Як фонд оцінює попит на свої послуги?

— Європа та Центральна Азія переживають небачену економічну та фінансову кризу, набагато сильнішу, ніж будь-яка інша з початку 90-х років. Регіон отримав 258 мільярдів дол. приватних інвестицій в 2008 році, у той же час у 2009-му очікується, що ця цифра сягне не більше 30 мільярдів дол. Враховуючи більш важкі умови отримання кредитів та менш сприятливі економічні умови, рівень поганих кредитів та дефолтів буде рости. Рівень дефолтів в регіоні очікується на рівні 20% або й більше.

— Коли фонд збирається досягти бажаного результату в регіоні загалом і в Україні зокрема? Скільки часу він працюватиме?

— Планується, що фонд працюватиме 7—10 років, що є типовим для таких фондів.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24