Куди краще інвестувати

01 листопада 2016
Саймон Фасдал, Новое Время, 31 жовтня 2016 року

http://biz.nv.ua/ukr/experts/rascal/kudi-krashche-investuvati-257707.html

Від світової макроекономічної проблеми можна втекти на час, але позбутися від неї не вийде.

Нова криза не буде такою, як це було з ринком житла США в 2008 році, а прийме форму глобальної злоякісної пухлини з метастазами по всьому світу.

В кінці року всіх нас чекає неймовірний парад факторів ризику: вибори президента в США 8 листопада, референдум в Італії 4 грудня і можливе підвищення ставки Федеральної Резервної Системи США (2 листопада або 14 грудня), європейський банківський сектор - список можна продовжувати.

Найвищі ризики, безперечно, таїть у собі ринок облігацій, де середній показник прибутковості 10-річних паперів серед країн Великої Сімки (Б7) знаходиться в районі 53 базисних пунктів. В цьому аспекті світові акції (з прибутковістю 2,6%) навіть виглядають привабливими.

На наш погляд, акції поряд з нерухомістю пропонують найбільш привабливе співвідношення ризику і прибутку на глобальному рівні.

Біржові аналітики сміливо прогнозують зростання EPS (Earnings Per Share - дохід на акцію) на 35% протягом найближчих 12 місяців, посилаючись на полегшення «нафтового тягаря» і стабілізацію торгово-виваженого курсу долара.

На сьогодні світові умови кредитування - одні з найліберальніших в історії: середня ставка дохідності за світовими державними облігаціями (з усіма термінами погашення) становить близько 0,9%, що набагато нижче десятирічного середнього показника, рівного 2,3%. У деяких випадках, ситуація ще більш незвичайна, як, наприклад, у Німеччині, де більше 80% ринку державних облігацій має негативні ставки.

Всі класи облігацій в 2016 році демонструють чудову динаміку. В якості рушійної сили виступають кількісне пом'якшення і низький рівень інфляції, також зіграла свою роль ревальвація оновлених облігацій розвинених країн, які, як і передбачалося, виявилися лідерами ринку.

Цінні папери ринків, що розвиваються, в тому числі і України, сильно подорожчали в 2016 році, хоча деякі аналітики на початку року радили триматися подалі від цього сегмента.

На таку динаміку є певне пояснення:

  • Зростання світової прибутковості призведе до поліпшення світової економіки, що сприятливо позначиться на ринках;
  • Цінні папери країн, що розвиваються, коштують, як і раніше, дешево;
  • Облігації країн будуть менш уразливими, оскільки покращення прогнозів по світовій економіці позитивно вплине на премії за кредитний ризик.

Вже довгі роки в усьому світі акції та цінні папери є альтернативою звичайних банківських вкладів. Вони цікаві, перш за все, для тих, хто бажає робити довгострокові інвестиції і на тлі макроекономічних показників це стає актуальним трендом. Вони більш прогнозовані і менш ризиковані.

Останнім часом кроком в історії демократизації став перехід на цифрову торгівлю облігаціями. Тепер онлайн система надає доступ не тільки для інституційних, але і для роздрібних клієнтів. Великі інвестори вже якийсь час мали доступ до електронної торгівлі ліквідними державними та корпоративними облігаціями, але для більшої частини простих інвесторів електронна торгівля облігаціями досі була недоступна.

Швидкість виконання операцій і прозорість – сучасне рішення, яке дає можливість торгівлі більше 5000 високоприбутковими корпоративними і державними облігаціями інвестиційного класу зі всього світу з використанням 20 різних валют. Тепер будь-який приватний інвестор отримав можливість, перебуваючи вдома, через Інтернет, в режимі реального часу купувати і продавати акції і облігації.

Зараз всі сидять на рекордно високих запасах готівки і чекають біди, припускаючи, що ця ситуація нестабільна. Ось тому, найбільш вигідне і стратегічно вірне рішення - це покупка.

 

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 09.10.24
Кількість КУА278на 09.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 09.10.24
Кількість ІСІ1815на 09.10.24
Кількість НПФ*53на 09.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24