Коментар Тетяни Захараш

16 лютого 2009
"Україна Бізнес Ревю" № 3-4 (від 5.02.09)

Тетяна Захараш, заступник керівника Секції управління активами пенсійних фондів

- Навіщо пенсійному фонду потрібний управляючий активами?

Що об’єднує вкладників і учасників будь-якого НПФ? Це збереження і  збільшення пенсійних накопичень, власних чи своїх працівників. Найголовніший принцип збереження – диверсифікація за ризиками і джерелами доходів. Такі обмеження управляючого активами НПФ при формуванні інвестиційного портфелю фонду закріплені в  Законі України «Про недержавне пенсійне забезпечення». Отже, найголовнішим моментом діяльності НПФ є інвестиційна складова його діяльності. Саме від професіоналізму компанії, яка управляє активами НПФ, насамперед залежить «успішність» фонду, а значить, і розмір пенсійних накопичень його учасників. Це актуально не лише сьогодні, це буде актуально завжди, оскільки від професіоналізму управляючих НПФ багато в чому залежить довіра до недержавної пенсійної системи.

- Як вплинула криза на ринок недержавних пенсійних фондів?

Криза найбільше вплинула не на вартість активів пенсійних фондів, як можна було очікувати, а на настрої учасників і вкладників. І ті, і інші нині стурбовані однією проблемою – виживанням, збереженням бізнесу, місця роботи або її пошуком. Песимістичні настрої відсувають турботу про своє пенсійне благополуччя на саме останнє місце  – і роботодавці, і працівники в один голос стверджують: «не до цього нині – вижити б!» Всім зрозуміло, що криза тимчасова, а пенсійна реформа, турбота про майбутнє – постійні. Нині як ніколи необхідна підтримка держави відносно як роботи НПФ, так і подальшого розвитку пенсійної реформи. Це стосується як масштабної роз'яснювальної роботи про функціонування НПФ, подальшого реформування пенсійної системи, так і запровадження заходів, які допоможуть НПФ пережити кризовий період. 

- Що очікує в майбутньому ринок НПФ?

Саме криза в усій своїй красі змушує замислитися над забезпеченням своєї фінансової безпеки, особливо в пенсійному віці. Як ніколи гостро постають питання якнайшвидшого впровадження другого рівня пенсійної системи, професійної пенсійної системи, а також  подальшого розвитку системи недержавного пенсійного забезпечення.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24