Коментар Олександра Суляєва

16 лютого 2009
"Україна Бізнес Ревю" № 3-4 (від 5.02.09)

Олександр Суляєв, член Ради УАІБ, керівник Секції управління активами публічних фондів:


- Розкажіть, будь ласка, про специфіку Вашого напрямку діяльності?
   Специфіка публічних фондів полягає в тому, що управляючий гарантує інвестору можливість у будь-який момент або із заздалегідь визначеним інтервалом продати свої акції фонду/КУА – тобто конвертувати в готівку. Від цієї особливості «відштовхується» вся система роботи з управління фондом. Зокрема, управляючий повинен забезпечити:
- ліквідність фонду. Для цього його активи мають бути інвестовані в ліквідні, надійні інструменти, щоб за необхідності фонд міг швидко їх продати;
- облік активів. Фонд повинен дуже чітко відслідковувати реальну вартість своїх активів. У протилежному випадку, він не зможе сказати інвестору точно, за якою ціною викуповує сьогодні акції у інвесторів. Якщо викупить за нижчою ціною, інвестори, які продали акції, програють, якщо за більш високою, залишених у фонді коштів може не вистачити для інших учасників.
    Також важлива система роботи фонду. Публічний фонд розрахований на чималу кількість інвесторів, оскільки  створювати невеликий публічний фонд не має сенсу. Такий фонд не стане серйозним гравцем на грошовому ринку і навряд чи зможе забезпечити собі хороші ціни купівлі-продажу цінних паперів і, відповідно, одержання підвищеної доходності. Масштаб, у свою чергу, вимагає високої технологічності відносно збору коштів інвесторів (продажу акцій фонду), викупу акцій фонду у інвесторів, обліку операцій. Тобто йдеться про наявність мережі офісів, автоматизацію процесів, рекламу тощо.

- Яка ситуація склалася сьогодні на даному сегменті ринку?

      Сьогодні частка акцій у портфелях публічних фондів істотно знизилася, що стало основною причиною падіння вартості активів фондів, і зросла частка депозитів. З прийняттям змін до Закону «Про ІСІ» знімаються обмеження щодо структури активів, що дозволяє знижувати ризики, розширюються можливості  вкладення в цінні папери, прибутковість яких гарантує держава, а також банківські продукти (депозити, золото, ощадні сертифікати). Таким чином, з'явилася можливість ефективніше управляти портфелями публічних фондів: якщо ринок падає – переводити кошти у менш ризикові інструменти, а якщо зростає – у більш ризикові для отримання більшої доходності. Такі заходи допоможуть КУА розвивати бізнес і протидіяти кризі.

- Ваше бачення розвитку подій на найближчі два роки? 

      Подальший розвиток ринку публічних фондів багато в чому залежить від того, як різні КУА пройдуть етап кризи. В нинішній ситуації деякі компанії припинять своє існування або передадуть права на управління фондами іншим, більш стійким КУА. Ті, хто залишиться «на плаву», максимально скоротять видатки і своїм основним завданням вважатимуть не стільки залучення коштів, скільки, у першу чергу, збереження активів. КУА, які збережуть мережу регіональних представництв і агентів, в майбутньому, якщо на ринку відбудуться позитивні зміни, першими отримають переваги від його зростання.
      Прогноз корекції тренда на фондовому ринку має два сценарії: базовий – ознаки перелому негативного тренда ринку спостерігатимуться у ІІ півріччі 2009 і відновлення – в 2010, а також  песимістичний – тривале коливання ринку і відновлення лише в 2010. Два сценарії розділяє інтервал майже в 1 рік, і за цей період різні негативні фактори можуть істотно впливати на розвиток ринку. Так, динаміка росту кількості КУА та ІСІ істотно скоротиться. В 2009 КУА проводитимуть значне переформування портфелів фондів, а кошти направлятимуть на покупку активів за більш низькими цінами, що дозволить в 2010-2011 одержати максимальну доходність на зростанні ринку. Також КУА, які залишаться в лідерах, зможуть захопити частку ринку тих профучасників, які зійдуть з дистанції, і збільшити активи за рахунок їхніх інвесторів.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24