Коментар Ігоря Когута

16 лютого 2009
"Україна Бізнес Ревю" № 3-4 (від 5.02.09)

Ігор Когут, член Ради УАІБ, керівник Секції правового забезпечення

   Частка Харкова – 25 компаній з управління активами і більше 80 (74 пайових і 13 корпоративних, не рахуючи 4 НПФ) інвестиційних фондів – загалом, друге місце в Україні після Києва за кількістю ІСІ.
    Враховуючи таку помітну кількісну і якісну частку в загальному обсязі управляючих компаній, а також реалізуючи свої основні функції як саморегулівної організації ринку інститутів спільного інвестування, УАІБ створила Харківське представництво.
Одне з завдань регіонального представництва, як і в цілому УАІБ, – узагальнення практики застосування нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з управління активами ІСІ та НПФ, підготовка і внесення на розгляд державних органів пропозицій щодо їхнього вдосконалення. ДКЦПФР, зі свого боку, працюючи над створенням нового нормативного акту або внесенням змін до діючих документів, ініціює створення робочої групи з фахівців ринку для роботи над його проектом.
    Так, на нинішньому етапі, у зв'язку з внесенням змін до Закону України «Про інститути спільного інвестування»», до складу відповідної робочої групи залучені спеціалісти компаній з управління активами, фахівці Комісії, а також самої УАІБ.
    Харківські спеціалісти входять також до складу робочих груп, дисциплінарного комітету і ревізійної комісії УАІБ, безпосередньо беруть  участь у роботі її комітетів.

    За такої непростої ситуації відсутність прогнозованої позиції держави щодо подолання негативних явищ ускладнює прийняття бізнесом будь-яких заходів для того, щоб зменшити можливі втрати. Практично, відсутнє банківське кредитування (а існуюче пропонує бізнесу неприйнятні умови), промислова криза (насамперед в металургії, будівництві), нестабільність національної валюти тощо впливають на затягування існуючих проектів, продовження яких вимагає додаткових зусиль і фінансування, збільшують ризиковість вкладень.
    Така ситуація змушує управляючих шукати нові, непрості рішення відносно вкладень коштів фондів у перспективні ідеї, придбання компаній, які потрапили в складну фінансову ситуацію, ретельніше і уважніше працювати з потенційними клієнтами, проектами, що мають перспективи розвитку на кілька років. Мабуть, лише той, хто в цей непростий період зможе знайти нетрадиційні рішення, має шанси на успіх у майбутньому.
  
   Сьогоднішні події не дуже сприяють якому-небудь прогнозуванню. Кризові явища в економіці вже помічає кожний житель нашої країни. Безумовно, по закінченні  певного періоду, інвестори знову почнуть вкладати свої кошти в ІСІ  та інвестиційні проекти, однак, підходити до оцінки ризиків вкладень вони будуть по іншому – більш уважно враховуючи всі фактори.
   Учасники інвестиційного процесу – як інвестори, так і управляючі, будуть якісно підготовленими. А на ринку прискориться процес «очищення» професійних учасників від випадкових і тимчасових структур.
    Що стосується показників фондового ринку, зокрема, індикатора ПФТС, ймовірніше за все, у 2009 році нічого екстраординарного не відбудеться. Він збереже певну волатильність і навряд чи  далеко відійде від 300 пунктів. Передумов для яких-небудь позитивних прогнозів, в усякому разі, поки що не спостерігається. Будемо сподіватися, що 2010 порадує нас більше.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24