Київ для інвестора: які проекти можуть бути перспективними

19 листопада 2014
Олег Містюк, Forbes, 19.11.2014

http://forbes.ua/ua/opinions/1382734-kiyiv-dlya-investora-yaki-proekti-mozhut-buti-perspektivnimi

Компанії зараз у першу чергу зосереджені на пошуку проектів із низьким рівнем ризику. Сьогодні такими можуть бути активи міста – за умови, що муніципалітет виступить гарантом прозорості інвестиційного процесу

Незважаючи на відсутність оптимістичного настрою у деяких експертів, ринок нерухомості Києва все-таки живий. Некоректними є спроби порівняти сьогоднішню ситуацію на ринку девелопменту з кризою 2008 року. Якщо шість років тому все будівництво різко зупинилося, то сьогодні ринок «просів» на 30-40%. Багато інвесторів переглянули терміни введення в експлуатацію масштабних проектів комерційної та житлової нерухомості, але не відмовилися від їх реалізації, як це було в 2008-му.

Про те, що ринок живий, свідчить активність з боку локальних українських інвесторів і девелоперів − столичних і регіональних. Компанії, в першу чергу, зосереджені на пошуку низькоризикових проектів. Сьогодні такими проектами можуть бути активи міста − за умови, що муніципалітет виступить гарантом прозорості інвестиційного процесу. Зокрема, в Київське інвестиційне агентство постійно звертаються девелоперські компанії в пошуку хороших варіантів для інвестицій.

У свою чергу, місту є що запропонувати ринку. Київ є головним landlord'ом країни і найбільшим власником нерухомості. У власності столиці − близько 83 000 га землі та 11,5 млн кв. м нерухомості.

Із муніципальних 11,5 млн кв. м 10% здається в оренду. З цих 10% половину передано в оренду бюджетним, громадським або благодійним організаціям. Решта квадратних метрів здаються за $4-6 за 1 кв. м, при середній вартості офісної нерухомості класу С у $14. Сьогодні Київське інвестиційне агентство проводить аудит портфеля муніципальної нерухомості, аналізуючи дохідний потенціал. Багато муніципальних будівель знаходяться в центральних районах міста, цікавих з точки зору розвитку комерційної нерухомості − багатофункціональних центрів, готелів. Ті будівлі, які є явно збитковими або нерентабельними для міста, можуть становити реальний інтерес для приватних інвесторів.

У міста є ідея − створити єдиний адміністративний центр для всіх муніципальних служб. Таким чином, «ущільнившись» у рамках одного умовного комплексу будівель, муніципальні служби зможуть ефективніше взаємодіяти між собою і якісніше обслуговувати бізнес і городян − усі питання можна буде вирішити в одному місці, не витрачаючи час на переміщення по місту.

Інвестиційний інтерес також становлять земельні ділянки в місті. Зараз у власності міста − близько 83 000 га землі. З них 6000 га знаходиться в оренді, ще 1000 га − в інших формах користування. На решту 91% землевідведення оформлено некоректно або не оформлено зовсім. Таким чином, раніше земельні ділянки продавали «разом з усіма проблемами». Тому багато інвесторів змушені були відмовлятися від участі в інвестиційному проекті, оскільки його було просто нереально реалізувати або це ставало економічно невигідним.

Завдання КІА – стати обов'язковим учасником усіх процедур щодо землевідведення, щоб потім гарантувати інвесторові абсолютно прозорі процедури узгодження інвестиційних проектів.

Нині Київ може запропонувати інвесторам декілька готових проектів у сфері нерухомості – житлової та комерційної. Один з останніх проектів – будівництво житлової нерухомості, частину якої передадуть до фонду допомоги постраждалим від діяльності компанії «Еліта-Центр». Сьогодні місто виділило чотири земельні ділянки для цих цільових інвестицій – у Дарницькому, Деснянському, Солом'янському та Голосіївському районах.

Ще один проект, цікавий з погляду інвестицій, – реконструкція транспортної розв'язки на Ленінградській площі. В його рамках інвестор здійснить реконструкцію розв'язки й дістане право на реалізацію багатофункціонального комплексу на цій земельній ділянці. На сьогодні завершується проектування і формуються техніко-економічні показники проекту для старту відкритого конкурсу.

Привабливими є також проекти будівництва приватних дитячих дошкільних установ. Сьогодні в Києві працює майже 60 різних приватних операторів, і більшість із них готова інвестувати у свій розвиток. Будівництво приватних дошкільних установ сприятиме розв’язанню одночасно двох проблем міста. З одного боку, такі проекти зменшать навантаження на державні дитсадки, оскільки частина батьків готова влаштувати своїх дітей у платну установу. З другого боку, районні адміністрації отримають кошти на ремонт і поліпшення інфраструктури муніципальних дитячих садків.

Резюмуючи, можна сказати, що ринок нерухомості Києва, незважаючи на кризу і суттєвий спад, живе і навіть розвивається. Сьогодні місто готове стати не тільки активним учасником, а й каталізатором цього розвитку завдяки розширенню портфеля низькоризикових інвестиційних проектів у сфері нерухомості.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 03.10.24
Кількість КУА278на 03.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 03.10.24
Кількість ІСІ1815на 03.10.24
Кількість НПФ*53на 03.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24