Касири не помиляються

18 лютого 2015
Іван Петров, "Коментарі", 17.02.2015

http://kyiv.comments.ua/article/2015/02/17/084456.html

Україну врятують від дефолту зарубіжні інвестиційні фонди, які володіють  половиною вітчизняних доларових облігацій

Чутки про наміри МВФ збільшити кредитування України з $14 млрд. до $40 млрд. не викликали здивування в експертному середовищі. Це давно прогнозувалося найбільшим власником українських цінних паперів, який продовжує скидати менш надійні інструменти прибутку.


СКИДАННЯ НАФТИ

Американська інвестиційна компанія Templeton Emerging Markets Investment Trust (TEMIT) 4 лютого повідомила пресі про майбутній вихід зі складу органів правління російської нафтокомпанії «Лукойл» глави TEMIT Марка Мебіуса. Взагалі на початок 2015 року його частка компанії в загальному портфелі інвестицій в державах колишнього СРСР скоротилася з 16,2% до 10,2%, або на $15,2 млн. до $8,3 млн.

Більше за всіх скоротилися вкладення корпорації TEMIT в акції компанії «АЛРОСА», яка є головним постачальником технічної та ювелірної сировини для алмазогранильних підприємств України та Вірменії. Не зважаючи на непогану звітність компанії та її очевидну відсутність у списку міжнародних санкцій, Templeton Developing Markets Trust вирішив скоротити свій пакет її цінних паперів більш ніж утричі, а точніше з $16,7 млн. до $4,6 млн.

Ще в травні 2014 року Мебіус заявляв пресі про перспективність ринків цих компаній, і нічого не віщувало нинішнього повного відходу з процвітаючої нафтокомпанії, яка на відміну від місцевих конкурентів, оперує дорогою легкою нафтою, а не дешевою сумішшю, відомою як сорт Urals.

«Російські акції часто представляють потенційну вигоду в часи напруженості, і сьогодні це актуально. Templeton, як і раніше, зацікавлена в довгострокових можливостях, пов’язаних з окремими компаніями в Росії та Україні», — запевняв він тоді.

Свою міжнародну кар’єру Мебіус почав у далекосхідному відділенні корпорації Monasnto. Як своєчасно зазначив 8 лютого київській пресі міністр економіки України Айварас Абромавічус, в складному для країни 2014 році ця корпорація з проектом будівництва нового заводу вартістю $250 млн. стала прикладом того, що великі іноземні інвестори продовжують йти в Україну, незважаючи на всі військово-політичні проблеми.


МАТЕРИНСЬКИЙ ПОДВИГ

Материнським холдингом TEMIT є каліфорнійська Franklin Templeton Investments (FTI). На початку 2013 року, коли Київ остаточно занурився у тотальний корупційний колапс, директор каліфорнійського фінансового гіганта Майкл Хейзенстеб наполіг на тому, щоб корпорації групи стали найбільшим приватним кредитором нашої держави, і скупили на світовому ринку українські цінні папери на суму $800 млн.

Потім, в ході кризи 2014 FTI багато втратила на погіршенні їх ринкової вартості. За даними Bloomberg, через падіння українських паперів портфель міжнародного дивізіону FTI скоротився з $7 млрд. до $4 млрд. у січні 2015 року. В результаті, клієнти компанії вивели з фондів Templeton Global Bond і Templeton Global Total Return рекордні $14 млрд. при загальному обсязі цих двох фондів $150 млрд.

Але як виявилося потім, група компаній Franklin Templeton все-таки зробила правильний розрахунок на неминуче збільшення міжнародного кредитування України. Цей нюанс 9 лютого на сторінках Foreign Policy зазначив колишній уповноважений експерт адміністрації США Джош Коен: «Якщо Хейзенстеб як власник майже половини українських доларових облігацій погодиться на реструктуризацію українських облігацій, що знаходяться в руках у FTI, тоді інші приватні кредитори України практично напевно підуть слідом», заявив він. І додав, що цього буде неможливо досягти без згоди МВФ на рефінансування та розширення боргів України. 10 лютого, в ході чергового засідання місії Фонду в Києві, сторони переговорів почали неофіційно допускати можливість реструктуризації боргів і розширеного кредитування України до $ 40млрд., отже, припущення американського експерта підтвердилися.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 04.10.24
Кількість КУА278на 04.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 04.10.24
Кількість ІСІ1815на 04.10.24
Кількість НПФ*53на 04.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24