Iнвестори нервують

25 грудня 2013
Віталій Княжанський, "День", №236, 2013

http://www.day.kiev.ua/uk/article/ekonomika/investori-nervuyut

Експерт: Якщо не позбавитися корупції в держапараті й судах, не поліпшити бізнес-клімат, то, незважаючи на дешевий кредит Росії, через два роки будемо в такій самій ситуації, як тепер

Український бізнес у прострації, тобто дуже близький до занепаду й безнадії й далекий від упевненості. Про це можна судити з результатів досліджень, проведених у грудні Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА) за підтримки дослідницької компанії InMind і оприлюднених наприкінці минулого тижня. Дослідники визначали індекс інвестиційної привабливості для України й були шоковані отриманим результатом. Цей індекс становить 1,81 за п’ятибальною шкалою. «Ми вперше зафіксували такий антирекорд (найнижчий рівень індексу з 2008 року. — Авт.), — сказала журналістам виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев’янко. — Для нас це унікальна ситуація, тому що два роки поспіль індекс тримався на негативній позначці, але все-таки вище двійки — 2,20, 2,12, 2,26, 2,36. Показник 1,81 — це серйозне погіршення настроїв бізнесу». Експерт пояснює, що перелом викликаний непідписанням Договору про асоціацію з Євросоюзом. На її думку, українській владі треба поліпшити комунікації з бізнесом і при цьому добиватися того, щоб «обіцянки, які даються, були реальними».

Як упевнені в ЄБА «підписання угоди з Євросоюзом стало б додатковим запевненням для інвесторів, що українська влада рішуче налаштована реформувати економіку шляхом забезпечення верховенства права, підвищення ефективності управління й створення сприятливішого бізнес-клімату».

Але, як відомо, був обраний інший шлях і підписані домовленості з Росією. І одне з важливих питань, які носяться зараз у повітрі, як відреагує на такий крок український бізнес, і особливо той, в якого вже є тісні зв’язки з європейськими компаніями.

Реакція бізнесу на ті чи інші явища, на відміну від реакції політиків, завжди передбачувана, говорить президент ЄБА, генеральний директор компанії Dragon Capital Томаш Фіала. Він зазначає, що Україна змінила вектор руху із заходу на схід, до Росії й країн Митного союзу, які в економічному розвитку й привабливості для інвесторів дуже поступаються країнам ЄС. Тим часом приплив зовнішніх інвестицій до України, за його словами, впав цього року вдвічі, а у вересні-жовтні був їх помітний відплив — $140 мільйонів. Навіть у кризу 2008-2009 років, за словами Фіалу, у нас не було відпливу прямих іноземних інвестицій. «Особливо нервує інвесторів подвійний дефіцит — платіжного балансу й державного бюджету, — зазначає фінансист, — а також питання корупції й верховенства права, проблеми з регулятивними органами».

Оцінюючи домовленості, досягнуті з Росією, він називає «позитивним для української економіки зниження ціни на газ», але у зв’язку з тим, що протокол про відповідну знижку підписуватиметься кожного кварталу, зазначає: «Не відомо, яких поступок щоразу вимагатиме Росія натомість». «Вартість кредиту — 5% річних, — за словами Фіали, — дуже низька, але якщо керівництво країни не впорається з проблемами, які я перерахував і не поліпшить інвестиційний клімат, то через два роки перебуватимемо в такій самій ситуації, як тепер». Бізнесмен не виключає, що вже в найближчому майбутньому до 5—10% міжнародних компаній можуть піти з українського ринку, але все-таки уточнює, що, швидше за все, мова може йти лише про обмеження й ненарощування рівня присутності іноземних компаній в Україні. Президент ЄБА підкреслює, що «з короткострокового погляду» російський кредит зняв на 1,5 роки питання про різку девальвацію гривні. У той же час він зазначає, що до президентських виборів уряд буде мотивований працювати з високим дефіцитом бюджету, що надалі може викликати девальваційні очікування.

«Україна історично постійно мала високі ризики для інвесторів, але був і один дуже вагомий контраргумент — надзвичайно високі можливості для зростання, — говорить член правління ЄБА, генеральний директор Компанії Крафт Фудз Україна Тарас Лукачук, — і наводить як приклад свою компанію, що за 15 років збільшила обіг у 100 разів. Зараз ризики зросли й продовжують зростати, а можливості, особливо за останні півроку, почали істотно погіршуватися». За словами підприємця, в країні почало скорочуватися зростання споживання й впало до 5—6% у цілому в секторі продовольчих товарів. У першому півріччі відповідні ринки зростали темпами 3—6%, а в останні чотири місяці вперше впали в грошовому вираженні. «Отже, сьогодні ми маємо високі ризики й дуже слабкі можливості й, у результаті, негативну тенденцію зростання ринків, — констатує Лукачук і продовжує: — Будь-який західний інвестор, який планує вкладення капіталу в Україну, дивиться: ризики високі, а можливостей немає, тобто формула, що раніше виручала, принципово не працює». «Індекс споживчих настроїв в Україні, — говорить підприємець, — драматично впав за останні три місяці й усі його складові є негативними. Люди не впевнені в тому, що їхні доходи в майбутньому зростуть, вони не впевнені в безпеці майбутньої своєї роботи й у багатьох інших речах. Відповідно, вони знижують свої витрати й навіть ті, що йдуть на щоденні продукти харчування».

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 01.10.24
Кількість КУА278на 01.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 01.10.24
Кількість ІСІ1815на 01.10.24
Кількість НПФ*53на 01.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24