Інвестиційний контракт

09 лютого 2010
Вікторія Руденко, "Контракти", №5, 2010

http://www.kontrakty.com.ua/show/ukr/article/42/05201012185.html

У новому році Контракти запускають спецпроект під назвою «Контрактовий майданчик — 2». Три роки тому ми провели аналогічну гру для українських фондових аналітиків: попросили кількох із них скласти інвестиційні портфелі з акцій українських емітентів. У ході тієї гри інвестаналітики довели, що, у принципі, деяким із них можна довірити капітал: за півроку дохідність трьох портфелів із п’яти перевищила зростання фондового індексу ПФТС.

Учасники нашої нової гри — інвестиційні управляючі компаній з управління активами. Ми запропонували взяти участь у проекті тим компаніям, які в 2009 році змогли, попри економічну кризу в Україні, вивести свої відкриті інвестфонди в лідери за дохідністю. Взяти участь у грі погодилися менеджери з КУА «Універ Менеджмент», ІГ «Арт-капітал», УК «ТАСК-Інвест», КУА «Бонум Груп» та ІК «КІНто».

Причому цього разу ми вирішили розширити поле діяльності гравців і запропонували їм управляти портфелями, наповненими не лише акціями, а й іншими інвестиційними інструментами: депозитами, ОВДП, золотими злитками, облігаціями.

Початкова сума інвестицій — 1 млн грн. Безумовно, це віртуальні, а не реальні гроші. Ми вибрали саме таку суму, оскільки при цьому обсязі вкладень можна досить ефективно управляти інвестиціями: не виникає проблеми низької ліквідності інструмента через брак коштів.

Редакція Контрактів також управлятиме одним з інвестиційних портфелів, причому наш портфель склав спеціально навчений той-тер’єр на прізвисько Бонапарт. Ми не стали наповнювати портфель самі, а довірили це собаці, пам’ятаючи про те, як нещодавно макака з театру «Куточок дідуся Дурова» обіграла на фондовому ринку кілька російських інвестфондів. І хоча, як ми вже сказали, редакція Контрактів зобов’язується управляти цим портфелем на свій страх і ризик, ми все ж таки іноді, при виникненні патових ситуацій, звертатимемося по допомогу до Бонапарта.

Учасники гри зможуть змінювати структуру своїх портфелів один раз на тиждень, у будь-який робочий день. Цього дня дозволяється продавати цінні папери, позбуватися депозитів і золотих злитків, вкладати гроші в будь-які інструменти. Якби ми дозволили учасникам гри щодня міняти структуру портфеля, вони могли б досягти наддохідністі завдяки звичайному щоденному трейдингу — купівлі-продажу паперів без глибокого фундаментального аналізу інструмента. А якби ми дозволили міняти інвестпортфелі лише раз на місяць, то гравці не змогли б адекватно реагувати на певні економічні та політичні новини і, як наслідок, упустили б вигідні можливості інвестування коштів.

При цьому, щоразу змінюючи структуру портфеля, учасники гри повинні обґрунтувати свій вибір: з якою метою вони продають/купують той або інший інструмент, чого очікують від цієї дії.

Ми не висували якихось вимог до учасників щодо структури портфеля, крім однієї: дохідність портфеля за підсумками року має скласти як мінімум 25%. На сьогодні 25% — це максимальний відсоток за банківськими депозитами у гривні: тобто будь-який інвестор може за рік отримати таку дохідність, взагалі не звертаючись до консультантів. І наші ж гравці повинні довести, що вони можуть принести інвесторові більший доход, ніж банки.

Стан інвестпортфелів, їхня дохідність, інвестиційні стратегії управляючі Контрактів відслідковуватимуть щомісяця. Гра «Контрактовий майданчик-2» триватиме до кінця 2010-го. За її підсумками переможе та КУА, яка зможе наростити вартість свого портфеля більше за інших учасників гри. Наприкінці року Контракти опублікують підсумкову статтю, у якій порівняють дохідність портфелів, проаналізують стратегії всіх учасників, а також нагородять переможців цінними призами.

ПРАВИЛА ГРИ

1. Учасники проекту формують віртуальний інвестиційний портфель на суму 1 млн грн, до якого можуть входити акції українських компаній, облігації українських емітентів, ОВДП, дорогоцінні метали, вклади в національній або іноземній валюті, депозити в золоті, поточні рахунки. Портфель, складений кожним з учасників, має відповідати таким вимогам:

• До портфеля можуть увійти лише найбільш ліквідні акції українських компаній: цінні папери повинні торгуватися на ПФТС та Українській біржі, входити до лістингу ПФТС першого і другого рівня. Але, оскільки лістинг на ПФТС не завжди відображає реальний стан справ на ринку, ми, порадившись з учасниками гри, дозволили їм за бажання включити до портфеля такі позалістингові цінні папери: акції Ясинівського коксохімічного заводу, Північного ГЗК, Мостобуду, Луганськтепловоза, Крюківського вагонобудівного заводу, Харцизького трубного заводу, а також Авдіївського коксохімічного заводу. Попри те, що ці акції не входять до лістингів ПФТС, серед фондовиків ці папери вважаються досить ліквідними.
• Включені до структури портфеля облігації необхідно тримати до погашення, їх не можна продати достроково. Це обмеження вводиться тому, що на сьогодні біржові котирування облігацій не відображають реальної ринкової вартості паперів, тому підрахунок доходу від продажу облігацій буде ускладнено.
• Питома вага цінних паперів (акцій або облігацій) однієї компанії в інвестиційному портфелі не повинна перевищувати 20%.
• Мінімальна дохідність портфеля — 25% річних. При цьому учасники самі вибирають стратегію інвестування (агресивна, консервативна), основне ж їхнє завдання — отримати максимальну дохідність за підсумками року.
• Дата складання портфелів — 21 січня 2010 року. Ціна акцій визначається з огляду на вартість паперів на момент закриття Української біржі 21 січня 2010-го. Подальші зміни в портфелі здійснюються за біржовим курсом акцій на момент закриття Української біржі в день внесення змін до портфеля.
• Курс купівлі/продажу валюти — за міжбанківським курсом на момент закриття ринку (за даними udinform.com).
• Курс купівлі/продажу дорогоцінних металів — за готівковим середньозваженим курсом купівлі/продажу відповідно на 17:00 (за даними finance.ua).
• Строк управління портфелями — 11 місяців (до 31 грудня 2010 року).

2 Віртуальний портфель не є фіксованим. Кожен учасник має можливість раз на тиждень переглянути свій портфель. Перегляд здійснюється в будь-який зручний для гравця робочий день. Гравці повинні повідомляти редакцію Контрактів про зміни у структурі портфеля того ж дня, коли їх було здійснено. Інакше зміни до портфеля вноситимуться того дня, коли учасник сповістив про це редакцію.

Змінюючи структуру портфеля, учасник повинен пояснити, чому він прийняв відповідне рішення, навіщо продає/купує акції, які цілі переслідує.

3 Стан інвестпортфелів аналізується на сторінках тижневика Контракти щомісяця.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24