Іноземна спільнота підтримує розвиток ринків капіталів в Україні

24 червня 2015
Інтернет-портал "Реформи в Україні", 24 червня 2015 року

http://reforms.in.ua/index.php?pageid=june2015_7

14-18 червня 2015 року Тимур Хромаєв, Голова Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) брав участь у Конференції Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO), що мала місце в Лондоні.

Як свідчать результати конференції іноземна спільнота вірить в розвиток ринків капіталів в Україні та готова надати відповідну підтримку.

Так, НКЦПФР вже є учасником IOSCO, але повноцінною її участь буде після укладання Багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння щодо консультування та співробітництва і обміну інформацією. Для цього члени Європейський регіональний комітет (ERC IOSCO) проведуть аналіз діючого законодавства щодо відповідності принципам IOSCO та нададуть консультативну допомогу щодо розробки законодавства, яке надасть НКЦПФР повноваження щодо обміну інформації із іншими регуляторами, й відповідно буде зроблений суттєвий крок до інтеграції ринку капіталів України до міжнародних ринків капіталів.

Однак, співпраця з ERC IOSCO буде відбуватись у межах більших, ніж передбачено Меморандумом. Члени IOSCO нададуть допомогу в розробці законодавства відносно інституційної спроможності та операційної та фінансової незалежності регулятора ринків капіталу – НКЦПФР. Відповідне законодавство буде розроблене та має бути прийняте Парламентом до кінця 2015 року. Така задача зафіксована й в розділі В «Розбудова інституційної спроможності регуляторів фінансового ринку» Комплексної програми розвитку фінансового сектору України. Окрім того, НКЦПФР співпрацює та використовує досвід регуляторів інших країн, зокрема Греції, Англії, Південної Кореї та Німеччини. Зокрема, співпраця з німецьким регулятором ринків фінансових інструментів – BaFin відбувається щодо протидії зловживанням на ринках. НКЦПФР також має намір використати досвід Люксембургу та Ліхтенштейну щодо належної імплементації директив ЄС, зокрема MiFID.

Протягом зустрічі з паном Девідом Райтом, Генеральним Секретарем IOSCO, пан Хромаєв зазначив три основні моменти реформи ринку капіталів України, які відповідають Стратегії України 2020 та Комплексній програмі розвитку фінансового сектору України до 2020 року, а саме інфраструктура, консолідація біржового ринку та сильний регулятор. Зазначені ідеї знайшли суттєву підтримку IOSCO, й відповідно, організація надасть підтримку зазначених ініціатив.

Окрім низки зустрічей та переговорів голова НКЦПФР також взяв участь у навчальних семінарах, що стосувались гармонізації форм правозастосування, що зумовлено глобалізацією ринків капіталів, та захисту найбільш незахищених категорій інвесторів. Пан Хромаєв поділяє думку провідних світових регуляторів ринків цінних паперів, що необхідно надавати пріоритет захисту дрібних інвесторів та забезпечити дрібним інвесторам доступний та зрозумілий потік інформації. Інструменти ринків капіталів стають все більш складними, тому потрібно формувати довіру роздрібних інвесторів до учасників ринку, й 200 сторінкові проспекти повинні містити, не тільки колосальні об’єми юридичної інформації, а й прості та зрозумілі форми. Така задача зафіксована й в розділі С «Захист прав споживачів та інвесторів фінансового ринку» Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

Протягом конференції пан Хромаєв провів зустріч з пані Мері Джо Уайт, головою Комісії з цінних паперів США (US SEC). US SEC також активно підтримує інституційний розвиток НКЦПФР та надає відповідну консультативну допомогу.

Зауважимо, що й міжнародні донори зацікавлені в розвитку ринків капіталів в Україні. Так, в липні розпочне роботу окрема місія МВФ, яка буде присвячена суто законодавству України щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів. Місія зробить висновки щодо діючого законодавства, за висновками якого будуть розроблені відповідні законодавчі ініціативи.

Така увага іноземних партнерів та донорів свідчить, що попри сучасний тяжкий стан та всі попередні проблеми, фондовий ринок України має значні перспективи та, беззаперечно, стане важливим інструментом для розвитку економіки України.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 05.10.24
Кількість КУА278на 05.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 05.10.24
Кількість ІСІ1815на 05.10.24
Кількість НПФ*53на 05.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24