Імплементація положень FATCA в Україні

10 лютого 2017
FinpPost, 9 лютого 2017 року

http://finpost.com.ua/?p=1773

Україна та США підписали міжурядову Угоду щодо застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA).

Як зазначається у повідомленні прес-служби Міністерства фінансів, від України Угоду підписав Міністр фінансів Олександр Данилюк, а від США – Посол в Україні Марі Йованович.

Закон США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FАТСА – Foreign Account Tax Compliance Act) набув чинності 1 липня 2014 року. Він містить вимоги до іноземних фінансових організацій, зокрема, щодо:

– укладення спеціальної угоди з Податковою службою США;

– здійснення контролю за наявністю рахунків, які відкриваються платниками податків США в українських фінансових організаціях.

Саме тому для реалізації положень FATCA був розроблений та узгоджений з Американською стороною проект міжурядової Угоди за моделлю 1В.

Підписання зазначеної Угоди, по-перше, зменшить можливість фінансових махінацій та ухиляння від податків, а по-друге, сприятиме кращому обміну інформацією та досвідом зі Сполученими Штатами Америки.

Окрім того, фінансові установи держав-партнерів звільнятимуться від:

– примусового утримання податку з платежів від інших податкових агентів;

– виконання вимоги утримання податку з транзитних платежів на адресу інших фінансових установ усередині держави-партнера або іншої держави-партнера;

– виконання вимоги закривати рахунок, власник якого не виконує вимог FATCA;

– примусового утримання податку розміром 30% з платежів на адресу таких власників рахунків.

Підписання Угоди є важливим кроком для України, адже до неї вже долучились близько 60 держав, включаючи країни ЄС.

З метою імплементації положень FATCA Мінфін ініціюватиме внесення змін до ряду законів України, розробку та затвердження процедур здійснення обміну інформацією та форм звітності, а також розробку програмного забезпечення для збору та передачі інформації.

Коментуючи підписання Угоди, Міністр фінансів Олександр ДАНИЛЮК зазначив: «У подальшому Уряд України працюватиме над поглибленням та розширенням інформації, яка надається в рамках Угоди, що сприятиме більш ефективному виконанню Закону.

Це значно зменшить ухилення від сплати податків. Ми докладатимемо усіх зусиль, аби співпраця між Україною та США в даному напрямку була взаємовигідною».

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 10.10.24
Кількість КУА278на 10.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 10.10.24
Кількість ІСІ1815на 10.10.24
Кількість НПФ*53на 10.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24