Гра в індекс

27 серпня 2010
Костянтин Дружерученко, "Контракти", №31, 2010

http://www.kontrakty.com.ua/show/ukr/article/30/31201012442.html

Для початку довелося зателефонувати до всіх компаній, які надають доступ на строковий ринок, оскільки переплачувати брокерам не хотілося. Торгівлю ф'ючер­сами Українська біржа запустила лише два місяці тому, але вже десять компаній пропонують фізособам підключитися до ринку. Виявилося, тарифи в усіх однакові: за купівлю/продаж одного ф'ючерса стягується 1 грн (якщо купівля та продаж відбуваються протягом одного дня, то 0,5 грн за угоду).

Деякі брокери неприємно здивували своєю некомпетентністю. Усім компаніям було поставлено просте запитання: якщо я вже торгую на ринку заявок на УБ, чи потрібно заводити окремий рахунок для строкового ринку? Один консультант стверджував, що можна торгувати з одного рахунку, ін­ший запевняв, що окремий рахунок все ж таки потрібен, але його потім можна об'єд­нати з рахунком, за допомогою якого я торгую акціями. Насправді для торгівлі на строковому ринку необхідно завести окремий рахунок, кошти з якого не можна використовувати для операцій з акціями. Оскільки торговельний термінал (російська програма QUIK) у мене вже був встановлений (докладніше див. Контракти, № 15, «Дно у склянці»), то підключення до торгів пішло швидше. За кілька днів гроші були вже на рахунку: усе готово для першої угоди.

Тримаю парі

Індексний ф'ючерс дуже відрізняється від акцій. Щоб розібратися, як усе це працює, довелося на кілька днів засісти за підручники та подивитися два навчальні відеофільми. З акціями все просто й зрозуміло: купуючи цей цінний папір, інвестор отримує частку в компанії і має право на дивіденди. Якщо компанія успішно розвивається — акції дорожчають, якщо в компанії проблеми — дешевшають. Ціна ф'ючерса залежить від так званого базового активу, а саме від індексу UX Української біржі. Індекс розраховується як певна умовна ціна 15 акцій — блакитних фішок.

Зрештою я з'ясував, що ф'ючерсний контракт дуже схожий на укладання парі. Два торговці закладаються між собою на гроші: один ставить на те, що індекс зростатиме, інший — що падатиме. Перший купує цінний папір, другий продає. Як і в кожному парі, гравці вносять частину суми, на яку закладаються (гарантійне забезпечення), переможець отримує все. Наприкінці липня індекс UX становив близько 2000 пунктів — це ціна одного ф'ючерсного контракту (2000 гривень, один пункт — одна гривня). Гарантійне забезпечення становить 25% ціни ф'ючерса (залежно від умов брокера) — загалом близько 500 грн за кожен контракт. Це і є найменша сума, з якої можна починати торгівлю. Для порівняння, щоб почати торгувати акціями, слід мати на рахунку не менш ніж

5 тис. грн — така вимога брокерів. Тож строковий ринок доступний навіть для найдрібніших інвесторів. У мене на рахунку було 2 тис. грн, чого виявилося цілком достатньо для торгівлі не одним, а двома-трьома контрактами.

Прибуток на строковому ринку нараховується складніше, ніж на ринку акцій. З акціями все просто: купив дешево, продав дорожче, різниця і є прибуток. «Різниця за ф'ючерсним контрактом нараховується або списується з рахунку щопівдня під час так званого клірингу: о 13:00, а також після закінчення торгів. Тож якщо ви купили ф'ючерс та індекс почав зростати, на ваш рахунок щопівдня зараховується різниця (варіаційна маржа). Коли ф'ючерс продається, то на рахунок зараховується решта цієї різниці» , — пояснює керівник департаменту інтернет-трейдингу ІК Dra­gon Capital Валентин Ков­басюк.

Схопити новини за хвіст

Якщо котирування ф'ю­чер­са залежить від ціни акцій, було вирішено торгувати, спираючись на важливі макроекономічні новини. За словами професійних брокерів, зараз на український фондовий ринок найбільше впливає ситуація на американських і західноєвропейських біржах. Відстежуючи динаміку їхніх індексів, можна прогнозувати рух ф'ю­черса. На сторінці Google Finance було знайдено американські індекси Dow Jones Industrial Average та S&P 500, а також англійський FTSE 100 — найвпливовіші фондові індикатори світу. У перший день торгів ці індекси зростали, а український UX тільки-но припинив падіння: саме час купувати, що я й зробив.

Перед купівлею довелося обирати між двома типами ф'ючерсів, які котируються на УБ: з терміном дії до вересня й до грудня. Переглянувши обсяги угод, вирішив інвестувати у вересневий — там активність торговців була набагато вищою, угоди відбувалися частіше. Перша угода пройшла дуже успішно: купивши в перший день два ф'ючерсні контракти та продавши на другий, отримав на рахунок майже

150 грн. І це при вкладенні близько 1000 грн. Мені просто пощастило, оскільки залежності між заголовками новин і рухом індексів я так і не вловив. «Проблема в тому, що американці та європейці набагато краще за українців розбираються у своїх ринках, крім того, отримують ті самі новини раніше. Тож передбачити, як позначиться та чи інша новина на індексі UX, майже неможливо», — пояснює директор компанії-брокера Gainsfort online Олексій Обруч. Наприклад, у п'ятницю 23 липня, уже після закриття торгів на УБ були опубліковані результати стрес-тестів європейських банків, більшість із них тест пройшли. Західні та українські аналітики чекали на цю новину кілька днів і стверджували, що саме вона скерує ринок догори чи донизу. Проте наступного понеділка індекс UX зростав дуже мляво, а обсяг торгів був нижчим за середній, неначе нічого й не було. Складно оцінити і вплив місцевих макроекономічних новин.

14 липня, за цілковитої відсутності інших важливих новин, з'явилася інформація про те, що засідання МВФ із приводу співпраці з Україною відбудеться 28 липня. Одразу після цього ринок перестав зростати й почав падати. Однак у чому негатив цієї інформації, для мене так і залишилося загадкою.

Справа техніки

«Краще торгувати ф'ючер­сами, користуючись технічним аналізом», — радить Олексій Обруч. Для вивчення цього підходу до прогнозу цін на акції та ф'ючерси довелося знову засісти за підручники. Професійні трейдери жартують, що технічний аналіз найвірніше порівнювати з релігією: він починає працювати, тільки якщо вірити в нього по-справжньому. Метод полягає у візуальному аналізі графіка ціни акції або ф'ючерса. Новини при цьому не враховуються — вважається, що вони вже враховані в ціні. По-над графіком котирування наносяться лінії, за якими можна прогнозувати ціну в майбутньому, а також торговець вишукує фігури, які несуть якусь інформацію. Наприклад, є кілька фігур, після яких ціна найімовірніше змінить напрямок руху на протилежний. Олексій Обруч порадив кілька найпростіших фігур і методів теханалізу, які я намагався застосовувати в наступні два дні. Виявилося, що порівняння цього способу прогнозування з релігією зовсім не жарт. Наприклад, я користувався так званим рівнем підтримки: рівнем, нижче за який ціна не змогла впасти в недалекому минулому. З великою ймовірністю в майбутньому нижче цієї лінії графік не впаде. Тож виявилося, що зобразити цю лінію можна в різних місцях. «Все це дуже суб'єктивно, два гравці дивитимуться на той самий графік і бачитимуть різні лінії підтримки. Що вже казати, якщо змінити масштаб графіка за часовою віссю», — пояснює Валентин Ковбасюк. Довго розглядаючи криву ціни ф'ючерса, я все ж таки вибрав той рівень, від якого відштовхується ціна. Якою ж була моя радість, коли під час наступного зниження графік справді знову відштовхнувся від намальованої мною лінії та пішов догори. Однак минуло ще десять хвилин, і оптимізм змінився песимізмом: при наступному падінні графік не звернув ані найменшої уваги на мою лінію і продовжив падати. Один знайомий трейдер, до якого я звернувся по пораду, парирував: «Або лінія неправильно намальована, або вона просто не спрацювала». Як розрізнити лінію, що не спрацювала, від неправильно намальованої, він виразно не зміг пояснити. Знизав плечима й багатозначно сказав, що це з досвідом приходить, новачкові, мовляв, неможливо зрозуміти. Приблизно така сама ситуація була й з іншими фігурами теханалізу, які я пробував застосовувати: точного прогнозу отримати не вдава­-лося.

Граючи з цими фігурами, я уклав ще кілька контрактів, які закрив того ж дня. Заробітки становили лише по 10–20 грн, але приблизно стільки ж одразу й програвалося. Тож за результатами торгів за тиждень з урахуванням комісій брокерів мій заробіток становив трохи більш ніж 35 грн. До речі, він міг би бути значно більшим, якби я укладав угоду не із двома ф'ючерсними кон­т­рак­тами, а, наприклад, із двома сотнями (тоді це було б 3500 грн за тиждень). Утім, такими великими угодами на біржі оперують одиниці, також мало угод і на конт­ракт-два. У торговельному терміналі видно, що близько 70–80% гравців строкового ринку купують рівно по

10 ф'ючерсів. Великі угоди укладають не фізособи, а професійні брокерські компанії. Поєднуючи торгівлю ф'ючерсами з торгівлею акціями, вони намагаються знизити свої ризики від інвестицій.

Ризик і шампанське

Завдяки тому, що при покупці ф'ючерса блокується не повна сума контракту, а лише 25%, виникає так званий «ефект плеча» — можна заробити вчетверо більше, ніж якби блокувалося 100%. Однак і втрати можна в

4 рази більше. Усе це робить ф'ючерси для інвестора ризиковішими за акції інструментами. «За день успішний трейдер може отримати 2–3% дохідності від спекуляції акціями. При торгівлі ф'ючерсами це в декілька разів більше, відповідно збільшується й ризик», — зазначає Валентин Ковбасюк. За його словами, для успішної торгівлі необхідна серйозна теоретична підготовка й багатомісячна копітка практика — інакше заробітки будуть випадковими. «Якщо до початку торгівлі ф'ючерсами на індекс UX трейдер працював на західних фондових ринках або торгував на ринку Forex, такий спекулянт має набагато більше шансів на успіх, ніж інші новачки», — додає Олексій Обруч. Також варто пам'ятати, що якщо хтось заробляє на перепродажу ф'ючерса, то хтось інший обов'язково втрачає таку саму суму. Акції ж (особливо за довгострокових вкладень) можуть приносити дохід усім власникам, за умови зростання ціни.

Однак відсутність досвіду й знань — не єдина проблема, з якою я зіштовхнувся: як виявилося, станом на кінець липня на ринку немає визначеності щодо сплати податків з операцій на строковому ринку. Інвесткомпанія «АРТ-Капітал» звернулася до податкової адміністрації за роз'ясненнями щодо оподаткування таких операцій. Виявилося, що податківці наразі не мають чіткого законодавчого визначення індексного ф'ючерса — тому можуть існувати різні трактування законодавства. АРТ-Капітал навіть рекомендувала своїм клієнтам тимчасово відмовитися від вкладень у ці цінні папери. Утім, за даними прес-служби Української біржі, це питання має бути вирішене найближчими місяцями: ними вже підготовлені пропозиції до Податкового кодексу, у яких чітко прописано всі нюанси оподаткування за таких операцій. У разі прийняття документа податок становитиме 15% доходу.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 05.10.24
Кількість КУА278на 05.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 05.10.24
Кількість ІСІ1815на 05.10.24
Кількість НПФ*53на 05.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24