Goldman Sachs розповів про третю хвилю світової фінансової кризи і передбачив причини її завершення

13 жовтня 2015
Джерело: РБК-Новое время, 13 жовтня 2015 року
 
Аналітики одного з найбільших в світі інвестиційних банків Goldman Sachs розповіли про третю хвилю світової фінансової кризи і спрогнозували причини її завершення, пише РБК з посиланням на Business Insider.
 
Зокрема, фінансові аналітики вважають, що нині світ переживає третю хвилю фінансової кризи, яка характеризується вкрай низькими цінами на сировину, уповільненням економічного зростання в Китаї і на інших ринках, що розвиваються, а також низькою інфляцією в глобальному масштабі.
 
На думку аналітиків, цей потрійний ефект відбувається як наслідок перших двох хвиль кризи - обвалу банків і кризи суверенних боргів в Європі, а також є частиною так званої боргового суперциклу кількох останніх десятиліть.
 
У Goldman Sachs вважають, що основна проблема полягає в тому, що різні етапи кризи продовжують взаємодіяти один з одним, перешкоджаючи оздоровленню світової економіки. Це означає, що обвал на ринках вдарив по Євросоюзу у вкрай невдалий момент, точно так само, як європейська криза суверенних боргів завадила відновленню економки США в 2010 і 2011 роках.
 
Аналітики вважають, що поточні події розвиваються за таким сценарієм: у відповідь на дві перші боргові кризи, центральні банки почали знижувати облікові ставки, що призвело до того, що інвестори почали кредитувати ринки, які розвиваються, включно з Китаєм, очікуючи гідної винагороди.
 
Тепер же, на тлі очікування зростання процентних ставок кредитори втратили інтерес до ринків, а інвестори стали скидати сировинні активи, які тісно пов'язані з економіками, які розвиваються.
 
За оцінкою аналітиків Goldman Sachs, зараз прибутковість за облігаціями в реальному вираженні близька до нуля, а ключові ставки знаходяться на історичному мінімумі. Але коли центральні банки розвинених країн заговорять про підвищення процентних ставок, то це призведе до їх зростання і на інші безпечні активи, включаючи держоблігації.
 
У такій ситуації у кредитних інвесторів з'являється менше стимулів ризикувати для отримання доходу, і вони виводять свої гроші з ринків, які розвиваються, після чого, компаніям з цих країн стає складніше обслуговувати свої борги і вишукувати кошти під великі проекти, що загалом уповільнює світову економіку.
 
У дослідженні йдеться про те, що світ знаходиться у фінальній стадії фінансової кризи, але вона не закінчиться, поки учасники ринків не витратять всі надлишкові кредити і самі не понесуть збитки.
Основні цифри
Всього компаній-членів283на 06.10.24
Кількість КУА278на 06.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.10.24
Кількість ІСІ1815на 06.10.24
Кількість НПФ*53на 06.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24