Гарантовано Вашингтоном: Україна продала цінних паперів на $1 млрд

26 вересня 2016
Маргарита Ормоцадзе, Forbes-Україна, 26 вересня 2016 року

http://forbes.net.ua/ua/business/1421555-garantovano-vashingtonom-ukrayina-prodala-cinnih-paperiv-na-1-mlrd

Українські євробонди цього випуску прирівнюються до ЦБ США

Сполучені Штати Америки надали Україні $1 млрд кредитних гарантій під випуск цінних паперів. Залучені кошти будуть спрямовані на поповнення українського бюджету, а самі папери за прибутковістю і надійністю прирівнюються до цінних паперів США: в найбільш негативному сценарії замість Києва борги за цим випуском оплатить Вашингтон.

Позитивну новину про гарантійну підтримку з боку Сполучених Штатів повідомив президент України Петро Порошенко. «Хороша новина з Нью-Йорка. Україна отримає 1 мільярд доларів кредитних гарантій. Про це домовилися на зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом», ─ написав президент у соцмережі Facebook.

Під гарантії США емітовані 5-річні євробонди. За даними агентства «Інтерфакс», орієнтир прибутковості ─ близько 37,5 базисного пункту до US Treasuries. Організатори розміщення ─ Citi, JP Morgan і Morgan Stanley.

Гроші будуть спрямовані до загального фонду держбюджету. «Це звичайні папери зі ставкою, яка забезпечує нам здешевлення обслуговування державного боргу. Дуже добре, що Америка нас підтримує. Звичайно, бажано, щоб цих облігацій було в кілька разів більше: мільярд ─ це дуже мало для України. Потрібні хоча б $3-4 млрд», ─ каже член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

Напередодні опитані Forbes експерти вісловлювали впевненість, що дана емісія буде успішно розкуплена провідними інвесторами світу. «Дані ЦБ відразу ж будуть розкуплені. Ймовірність повернення грошей за ними дуже висока. Покупцями можуть бути в тому числі фонди, які вже купували ЦБ України і пролонгували наші старі борги, такі як Franklin Templeton», ─ припускає Шапран.

Екс-заступник голови Національного банку України Олександр Савченко пояснює, що за своєю суттю українські ЦП даного випуску нічим не відрізняються від американських паперів зовнішнього боргу. «Тому куплять наші євробонди всі гравці, які зазвичай купують американські довгострокові папери. Просто до них робиться невелика націнка щодо ціни американських 5-річних облігацій. Очікую, що навколо паперів буде велика боротьба, тому що американські гарантії мають величезну ліквідність, а прибутковість українських паперів трохи вища, ніж у американських 5-річних бондів», ─ казав Олександр Савченко.

Він також підтверджує припущення, що покупцями стануть інвестбанки й інвестфонди, які вже вкладали гроші в українські цінні папери. «Українські ж інвестори ці папери не куплять, тому що прибутковість за ними ─ низька», ─ уточнює Савченко.

Глава інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа каже, що українські цінні папери цього випуску становлять цінність для глобальних інвесторів, які традиційно цікавляться американськими ЦБ. «Ставка буде мінімальна, трохи більше 1%. По суті, це американський ризик, з невеликим спредом, оскільки цей ризик не прямий», ─ розповідає Ігор Мазепа.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 09.10.24
Кількість КУА278на 09.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 09.10.24
Кількість ІСІ1815на 09.10.24
Кількість НПФ*53на 09.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24