Фондові біржі продовжують об'єднуватися

23 грудня 2010
Вікторія Боднарчук, "Економічна правда", 23.12.2010

http://www.epravda.com.ua/markets/2010/12/23/263459/

В разі альянсу між російськими фондовими біржами та Deutsche Boerse, сподівання України на лідерство в якості регіонального фінансового центру стануть вельми ефемерними.

У грудні агентство Bloomberg повідомило, що Росія почала переговори про обмін активів між РТС, ММВБ та німецької Deutsche Boerse, найбільшою біржею Європи з ринкової капіталізації.

У результаті, російські компанії отримають можливість проходити лістинг в обох країнах. Російська влада не раз заявляла про намір сформувати в Москві міжнародний фінансовий центр регіонального значення. Для цього необхідно або об'єднати РТС і ММВБ, або зробити так, щоб біржі не дублювали один одного в частині функцій.

На початку грудня заступник міністра фінансів Олексій Саватюгін заявив, що уряд не приймав жодних рішень щодо створення альянсу між найбільшими російськими біржами та німецьким оператором Deutsche Boerse.

За його словами, "це питання не виносилося на розгляд ради директорів обох російський бірж". Пан Саватюгін поставив під сумнів доцільність не лише проведення подібних переговорів з німецькою біржею, а й доцільність об'єднання РТС і ММВБ, рішення по якому також не приймалося урядом.

Виходячи з цього, що найбільші вітчизняні майданчики УБ та ПФТС належить російським біржам, "ЕП" вирішила поцікавитися у представників українського фінансового ринку, як ця угода зможе вплинути на український біржовій ринок.

Альянс більш доцільний за об'єднання

"Німецький Deutsche Boerse AG і російська ММВБ ще з 2006 року кооперують і німецька біржа давно веде переговори з російськими майданчиками про можливість злиття, хоча угоди між акціонерами ще не досягнуто. Така угода могла би бути вигідною для обох сторін: Deutsche Boerse AG отримав би нові ринки для своїх клієнтів, а Росія - нові технологій та іноземний капітал", - вважає інвестиційний аналітик КУА "Райффайзен Аваль" Тенгіз Лашхі.

"Імовірність такого альянсу досить висока", - вважає директор Українського інституту розвитку фондового ринку Дмитро Леонов.

За його словами, основним фактором залишається прагнення створити в Москві регіональний фінансовий центр. Для того, щоб бути привабливим для країн регіону, він повинен мати вихід на міжнародний фінансовий ринок.

В залежності  від обраної юридичної форми альянсу, другим фактором можна вважати ймовірну відмову росіян від ідеї об'єднання бірж РТС та ММВБ, яка призводитиме до досить громіздких організаційних змін і проблемам при здійсненні такої концентрації.

Організація ж альянсу бірж на єдиній технічній платформі створює умови для існування технологічно об'єднаного біржового ринку зі збереженням юридично самостійних бірж. Такий підхід вже використано в Німеччині.

Крім того, вибір партнера для альянсу цілком об'єктивний, виходячи з обсягів і структури економічних відносин між суб'єктами російської та німецької економік. Німеччина - найбільш близький фінансовий центр і найбільший європейський економічний партнер Росії. Таким чином, потенційна ефективність даного альянсу на фінансовому ринку має під собою дуже стабільний економічне підґрунтя.

Президент інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак впевнений, що за об'єднання російських бірж, і в Україні відбудеться консолідація.

Тоді ПФТС та Українська біржа навряд чи стануть між собою конкурувати, як зараз, що негативно відіб'ється на українському фондовому ринку.

За його прогнозом, ще гірше стане після того як Росія почне контролювати депозитарну систему України. Сценарій такий: Національний депозитарій (НДУ) стає Центральним з контролем держструктур України (поки що все красиво) - поглинання ВДЦП (під девізом "ринку потрібний потужний Центр депозитарій") - розмивання контрольної частки держави (за прикладом банку Хрещатик) на користь околофондових чиновників - продаж мажоритарного пакету росіянам.

"Якщо врахувати, що контролювати обидві біржі та Центральний депозитарій будуть структури з російським державним менталітетом, про незалежність українського фондового ринку доведеться лише мріяти", - констатує Тарас Козак, компанія якого також має російські коріння.

Ймовірний альянс РТС, ММВБ та Deutsche Boerse для українського біржового ринку з одного боку, зніме напруженість, що виникла під впливом інформації про можливе злиття РТС і ММВБ, оскільки кожна з них контролює по одному з провідних українських організаторів торгівлі.

Злиття російських материнських бірж практично відразу ж поставило би питання про таке ж злиття дочірніх бірж в Україні.

"Тим не менш, структура власників з української сторони у наших бірж істотно відрізняється, не кажучи про те, що володіння пакетом акцій ПФТС її однойменної асоціацією неоднозначно сприймається різними членами цієї асоціації", - говорить Леонов.

На його думку, наслідки прямого злиття російських бірж ймовірно призвела би до корпоративного конфлікту на ПФТС і конфлікту інтересів груп українських акціонерів ПФТС та УБ. "Оскільки альянс позбавляє від необхідності прямого злиття, то найближчим часом архітектура українського біржового ринку не зміниться", - прогнозує Леонов.

Магія 5% пакету

Проектом програми розвитку фондового ринку до 2015 року також передбачено, що Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) обмежить акціонерів бірж володінням 5% акцій прямо або опосередковано.

У Росії також готують законопроект, згідно з яким іноземці в обов'язковому порядку будуть погоджувати купівлю більше 5% акцій російських фондових майданчіків.

Причиною його розробки став намір Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) купити близько 10% біржі РТС. Уряд РФ виступив проти угоди, мотивуючи це тим, що збільшення частки нерезидентів у капіталі даної біржі перешкодить її об'єднанню з ММВБ, що може послужити перешкодою для створення в Росії міжнародного фінансового центру.

Незважаючи на те, що ЄБРР - один з найкращих акціонерів, який тільки своїм входженням в компанію підвищує її ціну, російська держава проти його входження статутний капітал біржі.

І якщо на російську державу ЄБРР не має впливу, то для приватних структур країни думку такого серйозного інвестора є значимою.

Чому саме 5% і в чому магія цього числа для фондових майданчиків?

"У багатьох країнах, в тому числі українському законодавстві, є стандарт, що якщо в акціонерів менше 5% акцій корпорації, то про них можна не повідомляти публічно. Значущі акціонери - фізичні або юридичні особи, що мають у власності більше 5% акцій. І для блокування рішень потрібні не менше 25% акцій ", - пояснює Тарас Козак.

За його словами, у інфраструктурних організаціях, в тому числі і біржах, повинні бути представники багатьох організацій і акціонерів для незалежності думок. У Росії цього правила давно дотримуються.

Там у 90-х роках минулого століття розвалилася кілька ф'ючерсних бірж через те що у них були мажоритарні акціонери, які відстоювали свої особисті інтереси, а не брокерів і торгового майданчика.

Було розкрадене гарантійне забезпечення біржі та гроші учасників. А сьогодні акціонерна угода акціонерів біржі РТС передбачає, щоб не було двох афілійованих компаній, що володіють спільно більше 10%. біржі.

"Оскільки "Українська біржа" створена за участю РТС, а ПФТС стала "дочкою" ММВБ і, отже, обидві контролюються росіянами, введення обмеження на покупку біржових акцій не допоможе, поїзд пішов. Потрібно величезна політична воля, щоб змінити ситуацію і зменшити частку російських бірж. Поки такої волі у відносинах з північним сусідом не проглядається", - констатує президент інвестиційної групи "УНІВЕР".

На думку Леонова, пряме обмеження заплановане проектом Програми 2015 в Україні та необхідність узгодження (як це передбачається в Росії) різні речі, що відображають відповідно різні підходи до регулювання внутрішніх фондових ринків.

"Російська схема більш гнучка і передбачає прозорий контроль і регулювання з урахуванням національних інтересів на конкретному етапі розвитку ринку та його інтеграції з міжнародними ринками капіталу. Вітчизняна модель носить ортодоксально-обмежений характер і ніякої гнучкості та адаптованості державного регулювання не передбачає", - говорить  директор Українського інституту розвитку фондового ринку.

Тим не менш, у разі наявності зацікавлених сторін обхід такої норми стає всього лише питанням технології.

Одна з тенденцій, що спостерігається на світовому біржовому ринку  з середині 2000-х років, - злиття та поглинання. У 2006 році європейська Euronext об'єдналася з американською NYSE - cума угоди склала 14 мільярдів доларів.

У 2009 році ММВБ купила контрольний пакет української ПФТС за 10 мільйонів доларів.

Цього року сінгапурська SGX придбала найбільшу торгівельну площу Австралії ASX за 8,3 мільярди доларів.

Наступний рік також може принести давно очікувані або несподівані біржові альянси. Головне, аби вітчизняний фондовий ринок від них не залишився в програші.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 04.10.24
Кількість КУА278на 04.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 04.10.24
Кількість ІСІ1815на 04.10.24
Кількість НПФ*53на 04.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24