Фонд надії: хто відповідатиме за фондовий ринок

02 лютого 2015
Олександр Мойсеєнко, Forbes, 02.02.2015

http://forbes.ua/ua/nation/1387835-fond-nadiyi-hto-vidpovidatime-za-fondovij-rinok

Розподіл монополістів, пенсійна реформа та деривативи – такі виклики чекають на нових членів НКЦПФР

У п'ятницю на сайті президента України з'явилися укази про звільнення попереднього керівництва фінансових регуляторів, і майже відразу після них – укази про нові призначення. Уже в суботу заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків відвідав центральний апарат НКЦПФР разом із його новими керівниками, щоб познайомити останніх із персоналом.

Forbes з'ясував, хто тепер ухвалюватиме рішення в держоргані, який вважали одним із найкорумпованіших відомств у країні. На порядку денному – задекларовані раніше перетворення: пенсійна реформа, перегляд механізму роботи з похідними цінними паперами, можливе розділення таких монополістів, як «Нафтогаз України», та інші давно затихлі ініціативи.

Нагадаємо, що фінансовий регулятор НКЦПФР є колегіальним органом, рішення в ньому ухвалюються більшістю голосів – безпосередньо голови та членів Комісії. Тому принципово важливим було призначення не тільки нових керівників органів, а й членів цього фінансового регулятора.

Так, головою НКЦПФР призначено Тимура Хромаєва, а членами регулятора стали Юрій Буца, Ігор Назарчук, Олександр Панченко та Дмитро Тарабакін.

Хромаєв – відома особистість на фондовому ринку. Здобувши західну освіту, він повернувся в Україну і 1997 року почав працювати в структурі Міністерства фінансів під керівництвом Ігоря Мітюкова. Також серйозний внесок у розвиток кар'єри Хромаєва зробив нинішній заступник міністра фінансів України Наталії Яресько Віталій Лісовенко, який на той час курирував у Мінфіні питання, пов'язані з держборгом.

Після роботи в міністерстві Тимур Хромаєв разом із колегами по Мінфіну – Теймуром Багіровим і Максимом Бланком – створив власну інвестиційну компанію «Арта». Пізніше Бланк залишив «Арту» і став директором в ІК Astrum Investment Management Леоніда Юрушева. Нині він обіймає посаду першого заступника гендиректора «Укрзалізниці». 2008 року Теймур Багіров прийшов на держслужбу і почав працювати над рекапіталізацією банків, але пізніше знову повернувся на ринок. Сьогодні він очолює інвестиційний підрозділ «Альфа-Груп» в Україні.

Основні капітали Хромаєв і його друзі змогли заробити завдяки співпраці з найбільшими держкомпаніями України. Серед них, зокрема, – «Нафтогаз», «Енергоатом», «Укрзалізниця», «Чорноморнафтогаз» та інші.

Нового члена НКЦПФР Юрія Буцу на фондовому ринку знали здебільшого як представника Варшавської фондової біржі в Україні. Також учасникам ринку добре знайомий і колишній керуючий ІК Dragon Capital – Дмитро Тарабакін. До речі, ще 2 квітня 2014 року на ринку почали обговорювати лист Тарабакіна до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, в якому перший виявив своє бажання попрацювати в регуляторі.

Юрій Панченко відомий своєю роботою на посаді директора інвесткомпанії «Трійка-діалог». Найменш публічний серед нових призначенців Ігор Назарчук, який раніше вже працював у регуляторі на посаді начальника відділу розвитку законодавства. Останнім місцем його роботи була адвокатська фірма «Васько та Назарчук»: там він спеціалізувався в галузі цивільного, банківського, фінансового та корпоративного права, інвестицій та цінних паперів.

«Люди зібралися хороші, працьовиті. Ідеальних, напевно, не буває, але в тій ситуації, яку ми маємо, склад досить гарний. Колеги мають різний досвід, ще двох осіб ми доберемо за тими кваліфікаціями, які будуть необхідні», – каже новий член НКЦБФР Дмитро Тарабакін.

Перед новим керівництвом регулятора президент поставив непросте завдання: реформувати фондовий ринок України та інтегрувати його у світову фінансову систему. «Запуск повноцінного фондового ринку дасть нам можливість залучити в країну дешеві довгі ресурси та створити в країні надійну систему фінансування економічного розвитку», – сказав Петро Порошенко в п'ятницю на зустрічі з новими керівниками НКЦПФР.

Працівник Комісії на правах анонімності розповів Forbes, що в суботу, коли персонал знайомили з призначенцями, багато уваги було приділено обговоренню боротьби з корупцією та нових фінансових інструментів, зокрема похідних цінних паперів. Також порушували питання про фінансування регулятора профучасниками фондового ринку. За словами джерела Forbes, відсьогодні керівництво почне проводити співбесіди з директорами департаментів та начальниками відділів Комісії.

Дмитро Тарабакін зазначив, що завдання в нової команди просте і зрозуміле: зробити фондовий ринок «як у людей». За його словами, Петро Порошенко запевнив нове керівництво, що у влади є політична воля на кардинальні реформи. «Навіть на важке запитання, яке я особисто ставив і президенту, і його команді, чи готові вони для цього йти на пенсійну реформу, впроваджувати другий рівень пенсійного забезпечення, ми почули позитивну відповідь. Тому готовність президентської команди досить висока, інакше я б за це не брався, оскільки мені є чим займатися. Я думаю, що нині в нас є шанс, і все вийде», – висловив упевненість Тарабакін.

Президент ІГ «Універ» Тарас Козак називає призначення в Комісії та пов'язані з ними посили президента досить оптимістичними. За його словами, фондовий ринок в Україні ніколи не виконував своєї основної функції, а саме: перетворення заощаджень населення в ресурс для розвитку економіки. Тепер, коли в регулятор прийшли люди з ринку, ситуація може змінитися. «Працівники Комісії традиційно в абсолютній своїй більшості розуміють під фондовим ринком папір, який вони підписують, наприклад папір на випуск акцій. Це і є метод контролю фондового ринку. Зазвичай люди, які очолювали Комісію, бачили ринок через ці папірці, а не через обсяги залучених коштів, дивіденди, прибуток компаній. Сьогодні є надія, що люди, які прийшли, значно краще розумітимуть ринок», – зазначає Козак.

На думку директора ФБ «Перспектива» Станіслава Шишкова, поки що зарано оцінювати призначення, але це можна буде зробити з огляду на майбутні дії новоприбулих. Водночас він зазначає, що «Комісія – це не тільки голова та члени, а й ще декілька сотень професіоналів. І ефективність їхньої роботи залежить, звичайно, не від персоналій, а від поставленої мети». Шишков вважає, що в цілому голова і нові члени Комісії – люди з ринку, які досить ясно розуміють сьогоднішню ситуацію та виклики, що стоять перед фондовим ринком. «Тому хотілося б побажати новопризначеному керівництву регулятора якнайшвидше ухвалити програму розвитку ринку і створити умови для її якомога оперативнішого виконання», – підкреслює Шишков.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 04.10.24
Кількість КУА278на 04.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 04.10.24
Кількість ІСІ1815на 04.10.24
Кількість НПФ*53на 04.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24