Єврооблігації замість квартир

26 червня 2017
Сергій Фурса, Новое Время, 23 червня 2017 року

http://nv.ua/ukr/opinion/fursa2/jevroobligatsiji-zamist-kvartir-1369116.html

Основні новини для ринку сталися не за межами України, а всередині країни. Національний банк зробив ще один крок на шляху лібералізації, воістину революційний крок

Американські ринки, оновивши черговий історичний максимум, трохи відійшли назад. Літнім настроєм у вигляді розпродажі тут і не пахне. Пахне великими грошима, і цей запах збуджує інвесторів і спекулянтів, стримуючи їх від виходу у відпустку. Тим більше, поганих новин немає. До Трампа звикли, починаючи його ігнорувати, а європейські політики швидше радують. Макрон показав Терезі Мей як вигравати парламентські вибори і підійшов в чудовій формі до початку шлюборозлучного процесу між ЄС і Британією. На відміну від останньої, що нагадує дружину, яка психанула, подала на розлучення, а тепер майже передумала. Але оскільки давно пообіцяла мамі кинути цього європейця, нічого не може зробити. Що ж - британське право. Як викрутитися з цієї історії, ще не придумали, але судячи з усього, пішли по шляху максимізації ідіотизму: в результаті усі втомляться, і вдасться відкотити рішення назад. Поки ж в Лондоні стрімко падають ціни на дорогу нерухомість, а збирати полуницю в полях виявилося нікому.

Проблеми збирачів полуниці мало хвилюють фондові ринки. Індекс S&P500 відкриє п'ятницю на позначці 2434,5 пунктів, німецький DAX торгується вище 12770 пунктів. Таким позитивним фоном активно користуються ринки, що розвиваються. Цього тижня, навіть незважаючи на нафту, що пішла в піке, залучити кошти вийшло у Росії і навіть Білорусі, а потім з феєричним випуском вийшла Аргентина. Там в вряди-годи вибрали не популіста, і ось вже пару років апетит інвесторів на ризик цієї країни все ніяк не задовольнять. Аргентина залучила $3 млрд., випустивши столітні облігації. З прибутковістю трохи нижче 8%. Воно й правильно. За попередні 100 років Буенос-Айрес раз сім встиг піти в дефолт, тому цілком розумно зробити один випуск, не страждаючи перманентною реструктуризацією.

Такі довгі випуски українському ринку можуть тільки снитися. Суверенна крива залишається в межах 6%-8%, а основні новини для ринку відбулися не за межами України, а всередині країни. Національний банк зробив ще один крок на шляху лібералізації (воістину революційний крок). Фактично, НБУ зняв віковічну заборону на виведення грошей з країни для фізичних осіб (законний висновок) і дозволив будь-якому українському фізику виводити до $50 тис. на рік (якщо він може довести, звідки ці $50 тис. взяв).

І тут для українських інвесторів відкриваються королівські можливості. З одного боку їх чекає ринок американських або китайських акцій, але грати там зазвичай вважають за краще люди, схильні до ризику. У людей, націлених на збереження свого капіталу, тепер з'являється альтернатива новобудовам в місті Києві. І добре, тому що закінчуються місця, придатні для впихування будинків з видом на майбутнє (бо в сьогоденні вид жахливий) та модні американські назви. І якщо жити в Нью-Йорку, Чикаго чи Манхеттені, а тим більше купувати там квартири, ще можна назвати престижним, то ось потім вже буде важко продати елітне житло «Айова» або квартал «Огайо».

Тепер замість квартир можна купувати єврооблігації,ставки за якими значно перевищують рівень прибутковості депозитів в українських банках. І замість того, щоб нести депозит на 2% в державний банк, інвестор зможе купити єврооблігації цього ж банку з прибутковістю в 8%-9%. І людям приємно, і кілька гектар лісів і парків від вирубки вдасться врятувати. Що буде з цінами на житло і особливо з масово споруджуваними зараз новими кварталами, як-то кажуть, додумайте самі. Втім, попит на них і так би вичерпався природним чином, тому як ін'єкція адреналіну в ринок від переселенців з Донбасу і біженців з банківської системи України вже перестала діяти, а на одних айтішниках, прокурорах і суддях далеко не заїдеш. Тим більше останнім зараз краще не робити гучних покупок, а в сім'ях прокурорів і суддів зазвичай виростають не айтішники, на яких можна щось записати, а такі ж прокурори і судді.

Після кроку по відкриттю зовнішнього ринку для «маленького українця» залишилося дочекатися великих булочок на кшталт появи «закону про валюту», який НБУ обіцяє нам вже через два місяці замість архаїчного «Валютного декрету», за яким валютних спекулянтів хіба що не розстрілювали. Якщо, звичайно, до осені не трапиться ніяких форс-мажорів. Поки гривня залишається стабільною. Але посівна закінчилася, і минулого тижня Нацбанк вже не купував долари на внутрішньому ринку, а сам курс української валюти стояв як прибитий на помітці 26,02. Дихання осені ще не відчувається, зате радує травнева статистика. І не тільки тим, що металургія відбилася від дна або будівництво продовжує зростати, але і комбінацією зростання споживчих настроїв, що вийшли на максимум з літа 2014 року, і зростанням продажів в роздрібному сегменті.

Гарний настрій залишається і на ринку акцій, який не боїться навіть законодавчих змін від рідної комісії. Судячи з усього, всі, хто може злякатися, давно злякалися і втекли. Залишилися тільки найстійкіші. І ось індекс УБ після чергової експірації знову показує бажання зростання, торгуючись в п'ятницю в районі 1050 пунктів. А ф'ючерс так взагалі пустився підтюпцем, майже добігши до 1100 пунктів. Тепер залишилося перевірити, як з фантазією у найбільш стійких і як далеко вгору їх може завести оптимізм. Тим більше, дорога вже протоптана. Особливо ясно це стає, якщо порахувати значення індексу УБ в доларах і порівняти його з рівнями 2011 року. Про рівень 2008 року краще не згадувати і показувати ті графіки тільки любителям перевести реальну електрику в віртуальні гроші. Їм треба знати, як все відразу може стати нічим.

 

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 12.10.24
Кількість КУА278на 12.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 12.10.24
Кількість ІСІ1815на 12.10.24
Кількість НПФ*53на 12.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24