Доходи від депозитів оподатковуватимуть по ставці 15%

04 серпня 2014
Закон і Бізнес, 01.08.2014

http://zib.com.ua/ua/95314-dohodi_vid_depozitiv_opodatkovuvatimut_po_stavci_15_.html

15 % ставка податку застосовується до доходів у вигляді процентів, нарахованих на суму поточного або вкладного (депозитного) банківського рахунку.

Такі зміни для платників податків передбачені Законом №1588-VII«Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» (проект №4101а), який підписав Президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, перша редакція Закону мала назву - «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу», та передбачала введення 15 – 25 % ставки оподаткування для доходів від капіталу в залежності від розміру таких доходів.

Законом встановлено, що 15 % ставка податку застосовується до:

  • процентного або дисконтного доходу за ощадними (депозитними) сертифікатами;
  • процентів на вклад (депозит) члена кредитної спілки у кредитній спілці;
  • плати (відсотку), що розподіляється на пайові членські внески членів кредитної спілки;
  • доходу, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону;
  • доходу за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;
  • доходу у вигляді відсотків (дисконту), отриманий власником облігації від їх емітента відповідно до закону;
  • доходу за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю.

Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів, є особа, яка здійснює таке нарахування.

Податковим агентом у строки, визначені ПК для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною абзацом першим пункту 167.1 статті 167 ПК (15 %), із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці.

Вищевказані доходи остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування.

При достроковому розірванні договору вкладу (депозиту) та здійсненні у зв’язку з цим перерахунку доходу у вигляді процентів за процентною ставкою, передбаченою умовами договору для таких випадків, податковим агентом проводиться перерахунок сум податку, утриманого з такого доходу.


Повернення надміру утриманих сум

податку, які виникли внаслідок перерахунку, здійснюється шляхом зменшення сум податку, що підлягають перерахуванню податковим агентом за поточний та/або наступний податковий (звітний) місяць.

Перехідними положеннями Закону передбачалось, що документ набирає чинності з 1 серпня 2014 р., однак відповідно до інформації на сайті ВР Закон було підписано 29 липня і на даний момент не опубліковано.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 03.10.24
Кількість КУА278на 03.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 03.10.24
Кількість ІСІ1815на 03.10.24
Кількість НПФ*53на 03.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24