Держфінпослуг втілюватиме комплексну системну програму, спрямовану на підвищення якості роботи НПФ

14 травня 2008

Як зазначив на прес-конференції «НПФ - від кількості до якості» заступник голови Держфінпослуг Євген Григоренко, ринок недержавного пенсійного забезпечення є наймолодшим та найперспективнішим сегментом фінансового ринку України. При цьому наша країна вже випереджає ряд інших держав, де паралельно здійснюється пенсійна реформа, за кількістю НПФ.

На поточному етапі постають питання якісного наповнення змісту недержавного пенсійного забезпечення, а саме: створення високого рівня довіри до національної системи НПЗ з боку суспільства; підвищення зацікавленості до недержавних пенсійних програм з боку роботодавців; забезпечення професійного управління активами майбутніх пенсіонерів з доходністю, що перевищує рівень інфляції; створення умов для становлення недержавних пенсійних фондів як вагомого інвестиційного ресурсу для стратегічно важливих і соціально значимих секторів національної економіки.

Держфінпослуг із залученням міжнародних експертів Світового банку напрацювала та почала втілювати комплексну системну програму, спрямовану на підвищення якості роботи НПФ та привабливості недержавного пенсійного забезпечення за чотирма основними напрямками: підвищення ефективності роботи НПФ; підвищення рівня роз’яснювальної роботи серед населення, роботодавців, профспілок, об’єднань громадян, та юридичних осіб про переваги недержавних пенсійних фондів та їх участі у системі НПЗ; посилення рівня державного нагляду у цій сфері; вдосконалення законодавчої та нормативної бази системи недержавного пенсійного забезпечення.

За повідомленням члена Держфінпослуг, директора Департаменту нагляду за недержавними пенсійними фондами Андрія Бахмача, вимогою часу є якісне саморегулювання на ринку недержавного пенсійного забезпечення. На сьогодні в Україні статус саморегулівної організації на ринку адміністраторів НПФ надано Українській асоціації адміністраторів пенсійних фондів.

Враховуючи активну участь цієї СРО у підвищенні професійності та якості роботи всіх її учасників, Держфінпослуг прийняла рішення про скорочення терміну, протягом якого Комісія може делегувати частку своїх повноважень Українській асоціації адміністраторів пенсійних фондів. Це дозволить вже у 2008 році визначити перелік функцій, які можуть бути передані Держфінпослуг цій саморегулівній організації.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 02.07.24
Кількість КУА279на 02.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 02.07.24
Кількість ІСІ1791на 02.07.24
Кількість НПФ*53на 02.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24