Чистота активів врятує бізнес

19 листопада 2010
Вікторія Борисова, "Урядовий кур’єр", №217, 2010

http://www.ukurier.gov.ua/index.php?news=1&id=5314

Регулятор фондового ринку та його учасники знижуватимуть частку "сміттєвих" паперів в інвестфондах

"За нашою оцінкою, обсяг проблемних активів у деяких інвестиційних фондах в 1,5-3 разу перевищує їхню реальну вартість. Тому у випадку держреєстрації змін до положення N201, активи компаній з управління активами (КУА) будуть переглянуті і перераховані", - повідомила директор департаменту моніторингу стратегії і розвитку фондового ринку Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Олена Табала.

Основна мета нової редакції документа - встановлення коректної вартості чистих активів інститутів спільного інвестування з метою захисту прав інвестора. ДКЦПФР прийняла Положення про порядок визначення вартості чистих активів (ВЧА) інститутів спільного інвестування (пайових та корпоративних інвестиційних фондів) ще в липні 2001 р. Нині воно не задовольняє вимоги ринку. Наприклад, за даними ДКЦПФР, наразі акції 30 "мертвих" емітентів нині в активах ІСІ (їхня балансова вартість понад 380 млн грн). Такі підприємства не розкривають інформацію про себе, а обіг їхніх акцій призупинений. За діючою методикою такі папери мають певну вагу в портфелях фондів, хоча є насправді баластом.

Учасники ринку неодноразово зверталися до регулятора з проханням переглянути положення, оскільки за існуючої практики керівники компаній не могли "відповідати" за "повітряні" активи.

"Облігації неплатоспроможних компаній виявилися "мертвим вантажем" в портфелях ІСІ", - констатує голова Ради Української асоціації інвестиційного бізнесу Дмитро Леонов. За його словами, в документі дев'ятирічної давності не конкретизовані методи оцінки проблемних активів і компанії діють на свій розсуд: хто поступово проводить переоцінку, відповідно до стандартів бухобліку, а хто, як компанія з управління активами (КУА) "Піоглобал Україна", одномоментно, згідно з висновками оцінювача".

На початку жовтня КУА "Піоглобал Україна" списала 5,8 млн грн у результаті переоцінки проблемних облігацій в активах трьох її інвестфондів. Це було пов'язано з банкрутством чи неплатоспроможністю емітентів облігацій. "Ситуація зі списанням активів цієї КУА виникла тому, що раніше реально оцінити їх було неможливо. Зміни до чинного положення N201 у майбутньому позбавлять інвесторів від подібних історій", - впевнений директор з управління активами КУА "ІTT Менеджмент" Віктор Федоров.

Нова редакція положення передбачає, що керівники інвестфондів зможуть оцінити дефолтні облігації без залучення незалежних оцінювачів або за номінальною вартістю. Введено поняття "понижувальний коефіцієнт", який застосовується з метою об'єктивного визначення вартості активів щодо яких існує ймовірність втрати економічної вигоди від їхнього утримання. Окрім того, вводиться поняття "дефолту" для більш точного визначення вартості боргових цінних паперів при неспроможності емітента виконати зобов'язання у термін, встановлений умовами емісії. Якщо папери знаходяться в біржовому списку, але біржовий курс на конкретний день не розраховано жодною із бірж, вони оцінюються за останньою балансовою вартістю. Документ також передбачає оцінку депозитних вкладів та банківських металів у разі невиконання банківською установою своїх зобов'язань або у разі введення в ній тимчасової адміністрації.

За даними ДКЦПФР, станом на 30 червня 2010 р., вартість чистих активів інститутів спільного інвестування становить приблизно 6,4 млрд грн, де переважають акції (52,39%) та облігації (10,04%), грошові кошти (11,18%) та дебіторська заборгованість (11,76%).

Наприклад, "дефолтні" облігації ТОВ "Інтермаркет" присутні в інвестиційних портфелях восьми інвестфондів, а папери ТОВ "Сітіком" - в шести. В розробці змін до положення N201 активну участь взяла УАІБ. Представники Держкомісії закликають інших учасників ринку надсилати свої пропозиції щодо розробленого документа. "Ми не боїмося зниження чистих активів ІСІ, бо зацікавлені в реальних показниках", -підсумувала О. Табала. Після погодження оновлена методика буде запропонована і недержавним пенсійним фондам.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 04.10.24
Кількість КУА278на 04.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 04.10.24
Кількість ІСІ1815на 04.10.24
Кількість НПФ*53на 04.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24