Банківській системі бракує не стільки грошей, скільки довіри

13 березня 2009
Марія Щур, "Радіо Свобода"

http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1504936.html

Прага – Банки в Центральній та Східній Європі протестують. Вони вважають, що з’явилося надто багато перекрученої інформації, котру нав’язують як ярлик до усіх країн без різниці. Тоді як ситуація, скажімо, в Словаччині сильно відрізняється від Угорщини, а румунські банки за своїми показниками дуже далекі від чеських. До протестів комерційних банків додають голоси і центральні банки – вони кажуть, що самі попередження від фінансових аналітиків про «високий ризик» цей самий ризик і створюють.

Банки рідко роблять заяви, а спільні заяви і поготів. Але нині незвичайні часи. Центральні банки Центральної та Східної Європи сьогодні зробили повторну заяву з приводу попереджень, які отримали західноєвропейські комерційні банки. Йдеться про те, що західні банки отримали попередження, що їхні кредити в Східній Європі під загрозою. На думку східних європейців, такі публічні заяви містять неточну інформацію, і самі можуть спровокувати проблеми.

Як говорить аналітик британської банківської групи Barclays Кун Чоу, деякі повідомлення в ЗМІ справді інколи перекручують інформацію. «Наприклад, в одному фінансовому журналі, – каже він, – минулого тижня  надрукували звіт, що базувався на помилкових даних одного інвестиційного банку. Непотрібно дивуватися, що політикам не сподобалося, коли помилкові дані про їхню країну презентують іноземним інвесторам, які і без того переживають за свої інвестиції, можуть забрати їх і цим самим збільшити проблему».

Різні країни – різні проблеми

Британський аналітик вказує на ще одну проблему, пов’язану з тим, наскільки різною насправді є ситуація в різних східноєвропейських країнах. Наприклад, якщо угорські банки дійсно потребують екстреної допомоги, то чеські почуваються цілком добре, а деякі з них навіть сплачують дивіденди своїм материнським компаніям.

За словами Кун Чоу, банки, які вкладають свої гроші в Східній Європі, хоча і знають різницю між країнами, їм все одно важко порівняти свої ризики в різних країнах.

«Достатньо складно змалювати правильну картину навіть для окремої країни. А порівняти їх удвічі складніше. Тому дуже легко потрапити у пастку узагальнень і сказати, що якщо материнські банки мають проблеми, то і всі їхні підрозділи так само матимуть проблеми», – зазначає Кун Чоу.

Британський аналітик додає, що найбільше, чого зараз потребує банківська система і Західної і Східної Європи, – це повернення довіри до неї, але на думку Кун Чоу, європейські політики не поспішають із конкретними діями.

«Європейські лідери говорять, що ми будемо вирішувати проблемні випадки окремо. Це означає, що вони реагуватимуть на ситуацію, замість того, щоб випереджати виникнення проблем. Але у цій ситуації фінансова влада має діяти першою для того, щоб відновити довіру до банків, без якої банки не можуть існувати. На жаль, виглядає так, що керівники ЄС ще цього не усвідомили», – каже британський аналітик.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24