Б.Обама підписав закон про реформу фінсектору США

22 липня 2010
РБК-Украина, 21.07.2010

http://www.rbc.ua/ukr/top/show/b-obama-podpisal-zakon-o-reforme-finsektora-21072010225300

Президент США Барак Обама підписав закон про реформу регулювання фінансового сектора, насилу проведений через конгрес і покликаний не допустити повторення фінансової кризи 2008-2009 рр., передає Associated Press.

Урочиста церемонія підписання законопроекту про реформу фінансового сектора проходила сьогодні у Вашингтоні. На ній були присутні ключові прихильники реформи, зокрема колишній голова Федеральної резервної системи США Пол Волкер.

Голова Білого дому на церемонії підписання загострив увагу на такому аспекті реформи, як захист споживачів. "Ці реформи припускають створення наймогутнішої в історії системи захисту споживачів фінансових послуг", - заявив Б.Обама.

"І ця система захисту забезпечуватиметься новим наглядовим органом, у якого буде тільки одна робота: піклуватися про людей - не про великі банки, не про кредиторів, не про інвестиційні компанії. Таким чином, фінансова допомога кредитним організаціям в період кризи більше не фінансуватиметься з кишені платників податків", - наголосив Президент.

Відзначимо, це вже друга крупна перемога адміністрації Б.Обами на терені законотворчості - першою стала реформа системи охорони здоров'я, прийнята в березні ц.р.

Не дивлячись на енергійну перебудову національної економіки, суспільний рейтинг Б.Обами міцно влаштувався нижчим за позначку в 50%. Восени відбудуться проміжні вибори до конгресу США, і республіканці мають всі шанси обійти демократів на цих виборах, тим більше, що останні серйозно зіпсували свої відносини з фінансовими "акулами" Америки.

Нагадаємо, в рамках реалізації фінансової реформи, зокрема, вводиться так зване "правило Волкера" (Пол Волкер - колишній голова Федеральної резервної системи США і нинішній економічний радник Б.Обами), яке припускає обмеження на банківську практику торгівлі цінними паперами на власні кошти (proprietary trading). Таким чином, "правило Волкера" розділяє одночасне ведення комерційної і інвестиційної діяльності фінансових організацій для запобігання пов'язаним з цим ризикам. Банківські організації також будуть зобов'язані виділяти кошти для створення спеціального фонду на випадок нових фінансових "катаклізмів".

Ще одним нововведенням фінансової реформи стане скорочення розмірів виплат, що стягуються банками з рітейлерів при оплаті покупцем товару або послуги за допомогою дебетової карти.

Крім того, фінансова реформа зобов'язує хедж-фонди і інвестиційні компанії створювати "книги відгуків", вміст яких перевірятиметься фінансовими регуляторами.

Реформа також припускає створення спеціального Агентства із захисту споживачів фінансових послуг. Нове агентство діятиме при Федеральній резервній системі США і захищатиме іпотечних позичальників, утримувачів кредитних карт, а також користувачів різних фінансових продуктів.

В цілому ж посилювання наглядових функцій у сфері банківського регулювання, за задумом ініціаторів реформи, забезпечить якісніший аналіз ситуації на ринку, що дозволить заздалегідь відстежувати компанії з високим рівнем ризиків, що представляє небезпеку для системи, і приймати превентивні заходи щодо запобігання можливим наслідкам.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 06.10.24
Кількість КУА278на 06.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 06.10.24
Кількість ІСІ1815на 06.10.24
Кількість НПФ*53на 06.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24