Андрій Рибальченко: "УАІБ має використати нинішню кризу для прискорення процесу створення цивілізованого ринку"

16 лютого 2009
Наталія Захаревич, "Україна Бізнес Ревю" № 3-4 (від 5.02.09)

Інтерв’ю з Генеральним директором УАІБ Андрієм Рибальченком

- Андрію Анатолійовичу, якими, на Вашу думку, повинні бути першочергові завдання Української асоціації інвестиційного бізнесу для подолання кризових явищ або зменшення їхнього впливу на ринок цінних паперів та діяльність з управління активами?

Розвиток цивілізованого ринку та створення умов для діяльності компаній з управління завжди були пріоритетними завданнями для Української асоціації інвестиційного бізнесу. Маючи статус саморегулівної організації, Асоціація всі ці роки виступала виразником інтересів бізнесу як сукупності компаній з управління активами та захищала права їхніх клієнтів. Напрацьовуючи внутрішні правила і стандарти роботи, вона сприяє забезпеченню високого рівня діяльності своїх учасників, які мають надавати клієнтам лише професійні послуги. Ці ж пріоритети не втрачають актуальності і за нинішніх складних умов.

Залишившись практично без фінансових надходжень, інститути спільного інвестування, як і ринок цінних паперів загалом відчувають сильний тиск кризових явищ. У цій складній ситуації деякі компанії можуть не витримати навантажень і будуть змушені піти з ринку. Тому разом із створенням більш сприятливого  середовища для всього бізнесу, УАІБ приділятиме особливу увагу компаніям, які потерпіли: для них розроблятимуться моделі коректного виходу з ринку, а також аналізуватимуться процеси, що відбуваються, щоб, за необхідності, захистити права та інтереси їхніх вкладників. Це надзвичайно важливо для збереження довіри до інститутів спільного інвестування та майбутнього розвитку ІСІ.

Також Асоціація буде активно працювати над запобіжними заходами щодо недопущення дефолтів за цінними паперами, які знаходяться у портфелях ІСІ (як публічних, так і венчурних фондів), а також НПФ. Зменшення впливу кризових явищ  буде здійснюватися шляхом запровадження нових фінансових інструментів, в тому числі державних, які матимуть плаваючу ставку доходності.

Іншим важливим завданням УАІБ має стати формування для своїх членів таких етичних норм і правил поведінки, які б дозволяли їм здійснювати цивілізовану конкуренцію, а також створювали умови для надання професійних послуг на ринку інститутів спільного інвестування.
У центрі уваги Асоціації перебуватиме і таке актуальне  для ринку питання, як формування і розвиток організованого ринку, який би функціонував за прийнятими у світі стандартами і принципами. Бо, якщо ми залучаємо кошти інвесторів і несемо їх на цей ринок, ми повинні бути впевнені, що виходимо на ринок прозорий, зрозумілий, регульований. Сьогодні у цьому напрямку вже зроблені перші кроки, зокрема щодо створення більш цивілізованих вимог до укладання угод купівлі-продажу, визначення курсової ринкової вартості цінних паперів. Спільно з Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку Асоціації доведеться продовжувати цю роботу, оскільки без цього не зможуть ефективно розвиватися  ні відкриті інвестиційні фонди, ні недержавні пенсійні фонди.

- Як УАІБ забезпечуватиме діалог бізнесу і влади у питаннях захисту правових інтересів своїх членів та створення сприятливого законодавчого поля?

Одним з основних антикризових завдань, які найближчим часом ініціюватиме УАІБ, має стати стимулювання органів державної влади до діалогу, мета якого – створення потужного прошарку інституційних інвесторів в особі інвестиційних і пенсійних фондів.

Щоб пом’якшити кризові явища, асоціація активно співпрацюватиме з державними органами над створенням нормативної бази, передбаченої змінами до закону «Про інститути спільного інвестування», прийнятими наприкінці минулого року. Необхідно створити прозорі, зрозумілі вимоги, які б, з одного боку, не перешкоджали роботі інституцій,  а з іншого, – не допускали на ринок компанії, які створюються не для професійного, довготривалого надання послуг, а лише для швидкого отримання прибутку.

Крім цього, активізується робота з Верховною Радою, де нещодавно зареєстровано кілька законопроектів, спрямованих на створення нових або удосконалення вже існуючих фінансових інструментів, кількість яких необхідно збільшувати і поширювати для розвитку ІСІ. Це ще один суттєвий крок, щоб якнайшвидше подолати кризові явища. Ринку потрібні надійні інструменти, які мають ринкову вартість!

- Як у ситуації, що склалася, створити такі умови для бізнесу, які були б для нього комфортними і дозволяли продуктивно працювати з клієнтами?

Після довгоочікуваного прийняття змін до Закону «Про інститути спільного інвестування», який ми розглядаємо як антикризовий, для бізнесу відкриваються нові можливості, що дозволять фондам реформувати свої інвестиційні портфелі, не порушуючи чинного законодавства.

Завдяки зусиллям УАІБ, яка своєчасно зреагувала на ситуацію у банківському секторі, пов’язану із забороною Нацбанку достроково повертати депозити, для відкритих ІСІ та пенсійних фондів було зроблено виняток і дозволено  дострокового розривати депозити. У співпраці з ДКЦПФР та Нацбанком Асоціація і надалі створюватимемо сприятливе середовище для роботи компаній з управління активами і розвитку інститутів спільного інвестування.

Відстоюючи інтереси компаній – учасників Асоціації, сьогодні необхідно формувати  умови для внутрішньої і зовнішньої конкуренції і в той же час посилювати захист інтересів клієнтів, які користуються послугами компаній з управління активами. 

Не будучи кваліфікованим інвестором, населення країни сприйняло кризу як шокове явище. Ніхто не очікував, що за динамічним зростанням ринку, яке спостерігалося  у попередні роки, особливо у 2007 році, відбудеться різкий спад і навіть падіння. Важко про це говорити, але, на жаль, нинішня ситуація примусить наших громадян усвідомити, наскільки ризикованим може бути цей ринок. А з іншого боку, це спонукатиме їх до глибшого розуміння механізмів збереження та примноження коштів. Сьогодні КУА роблять все можливе для мінімізації ризику,  пов’язаного не стільки з їхньою діяльністю, скільки з економічною ситуацією у світі і в Україні.

Інвестор має розумітися на основних принципах і механізмах, за якими відбувається робота на фондовому ринку. Сьогодні ми спостерігаємо надзвичайно низьку обізнаність пересічного українця у фінансових питаннях: це підтверджується і ситуацією у банківському секторі, і на ринку цінних паперів.

Як показує досвід, в тих країнах, де фондові і фінансові ринки існують багато десятиліть, навіть століть, люди розуміють, що подібні кризові явища – тимчасові і не можуть тривати вічно. Через рік-два знову починається зростання. Я впевнений, що пересічний громадянин вже зрозумів, що ніколи не можна вкладати всі гроші в один фінансовий інструмент. Якщо дотримуватися диверсифікації, не піддаватися загальній паніці, втрат можна запобігти або зробити їх набагато меншими.

Тому як один з пріоритетних напрямків УАІБ планує здійснювати просвітницькі заходи для населення, співпрацювати з журналістами, організовувати круглі столи, виставки, конференції.

- Що робитиме Асоціація для розвитку конкурентних переваг спільного інвестування?

Важливого значення у цьому зв’язку Асоціація надає підвищенню прозорості і відкритості діяльності з управління активами. З метою запровадження міжнародних підходів до розкриття інформації, УАІБ приступає до розробки методичних рекомендацій щодо розкриття інформації про результативність інвестиційної діяльності для ІСІ  як з публічним, так і з приватним розміщенням. 

УАІБ має статус вітчизняного спонсора з впровадження в Україні Глобальних стандартів результативності інвестування  (GIPS), активно співпрацює з Європейською асоціацією венчурного інвестування з метою запровадження стандартів розкриття інформації про діяльність венчурних фондів.

Ці кроки є дуже важливими для залучення іноземних інвесторів, які хочуть  порівнювати результати діяльності українських ІСІ, наприклад, з результатами американських чи європейських фондів. Сприятиме це також підвищенню рівня розуміння принципів інвестиційної діяльності українських інвесторів. 

Щоб захистити інтереси учасників асоціації на міжнародних ринках, УАІБ налагоджуватиме і зміцнюватиме співпрацю з міжнародними організаціями, які об’єднують компанії з управління активами в інших країнах, оскільки для нас сьогодні актуальне питання інвестування коштів в іноземні цінні папери для диверсифікації так званих «країнних» ризиків. Українські КУА мають право придбавати  іноземні цінні папери, і я сподіваюсь, що в цьому році будуть врегульовані ті проблемні питання які, на жаль, не дозволяють або ускладнюють таке інвестування.

Співпрацює УАІБ також з українськими асоціаціями, які об’єднують учасників ринку недержавного пенсійного забезпечення, з міжнародними донорськими організаціями щодо запровадження другого рівня накопичувального пенсійного забезпечення, створення цивілізованих умов діяльності КУА з управління активами пенсійних фондів. Сподіваємося, що саме цей напрямок   стане поштовхом для виходу з економічної кризи.

Ми не замикаємося лише на своїх послугах і стандартах. Асоціація щиро зацікавлена у розвитку всіх секторів економіки, щоб туди з допомогою наших компаній інвестувалося більше коштів.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24