Альтернатива для емітентів

14 червня 2016
Тимур Хромаєв, Новое Время, 13 червня 2016 року

http://biz.nv.ua/ukr/experts/chromayev/alternativa-dlja-emitentiv-147104.html

Законодавче поле, зокрема, те яке регулює ринок капіталу, в найближчі роки буде динамічно змінюватися.

У зв'язку з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС і обраним європейським вектором ми будемо все активніше імплементувати європейські стандарти і практики в національне законодавство. Ми вже активно це робимо.

Закон про захист прав інвесторів, що набрав чинності з 1 травня цього року, запустив процес переходу публічних акціонерних товариств в форму приватних. Ті компанії, які не зможуть відповідати високим вимогам законодавства щодо «публічності», повинні будуть змінити тип товариства на приватний і піти з організованого ринку.

Але ми прекрасно усвідомлюємо, що в умовах обмеженого банківського кредитування залучення капіталу через біржи може стати у пригоді, тому хочемо перейти від «зрівнялівки» всіх акціонерних товариств, до більш диференційованого підходу.

Після багатьох років повної анархії ми хочемо змінити архітектуру організованого ринку, упорядкувати його, і створити ніши для різних категорій підприємств з різними вимогами. Потребам одних компаній відповідатиме регульований ринок; потребам інших, в тому числі середнього бізнесу, відповідатимуть так звані багатосторонні торговельні системи Multilateral Trading Facility (MTF), для третіх, невеликих компаній, що розвиваються, підійде SME growth market.

Ми хочемо стимулювати створення таких альтернативних торговельних майданчиків для різних категорій емітентів, на яких зможуть обертатися їх цінні папери і завдяки яким вони зможуть знайти необхідний їм капітал для розвитку бізнесу. Це будуть різні ніши, в кожній з яких компанії з різних «вагових» категорій отримають схожі можливості доступу до капіталу, але на різних умовах і за різну платню. А інвестори матимуть більше розуміння щодо категорії активів.

Такий нішевий підхід ми хочемо комплексно впровадити, в тому числі в законопроекті №3498 щодо регульованих ринків і деривативів, який готується до другого читання, за умови, що наші пропозиції наберуть чинності не раніше липня 2017 року. Цього періоду - року - буде достатньо ринку для адаптації.

На європейських і багатьох інших майданчиках в світі тривалий час існують такі альтернативні рівні. Першим майданчиком зі спрощеними умовами залучення капіталу став AIM на Лондонській біржі. Цей приклад наслідували інші ринки. На Франкфуртській біржі з'явився Open Market, на NYSE Euronext - Alternext, на OMX - First North. Варшавська біржа створила альтернативну торговельну систему NewConnect. Всі ці майданчики розраховані на компанії, які не можуть відповідати високим вимогам, що пред'являються до біржового лістингу, але хочуть знайти ресурси на ринку капіталу.

В Україні клієнтами таких альтернативних майданчиків можуть стати як нові акціонерні товариства, які лише розвиваються і поки що не відповідають всім вимогам стосовно публічності, так і «старі» ПАТ, які були створені в процесі приватизації, але так і не змогли стати повноцінними публічними компаніями. Але, звичайно, основну ставку ми робимо на нове покоління акціонерних товариств. Для яких публічність стане реальним інструментом підвищення привабливості, зростання капіталізації або створення вартості бізнесу, а не порожнім звуком і лише пунктом в тексті закону.

Інвестори вважають за краще бачити нехай нечисельну, але якісну пропозицію цінних паперів на ринку. З часом у нас в лістингу можливо будуть не одиниці, а десятки публічних компаній. Починати доводиться знову з мінімуму.

Але, ще раз хочу підкреслити, що ми ні в якому разі не підемо на зниження вимог до публічних компаній ні по розкриттю інформації, ні щодо їх лістингу на біржах.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 08.10.24
Кількість КУА278на 08.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 08.10.24
Кількість ІСІ1815на 08.10.24
Кількість НПФ*53на 08.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24