Акції українських агрохолдингів стрімко дорожчають

25 березня 2016
Євген Чорновалов, Новое время, 24 березня 2016 року

http://biz.nv.ua/ukr/publications/burhlive-zrostannja-aktsiji-ukrajinskih-agroholdingiv-dorozhchajut-105577.html

Вартісь майже всіх українських публічних сельскогосподарських компаній останнім часом помітно збільшилася.

За даними Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), з 1 по 22 березня вона збільшилася на 14% – до $2,8 млрд.

Найбільше зростання показали: агрохолдинг Кернел, який збільшив капіталізацію майже на $170 млн (+ 17,2%), Миронівський хлібопродукт (МХП) – на $60 млн (+ 7,1%), Авангард – на $48 (+ 125%). Зростання акцій було практично у всіх аграрних компаній, які котируються на закордонних майданчиках. Виняток склали тільки папери Agroton і Agrogeneration – мінус 20,1% і 2,3% відповідно.

Генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький пояснює, що зростання котирувань аграріїв викликане змінами в українському законодавстві. Зокрема тим, що Верховна Рада 24 грудня минулого року прийняла зміни у Податковий кодекс, згідно яким з 2016 року змінився підхід до розподілу ПДВ для аграріїв.

До цього року вони залишали ПДВ на спецрахунках і могли використовувати його тільки на придбання основних фондів. Згідно з новим порядком рослинники залишають у себе лише 15% коштів. А решту сплачують у бюджет. При експорті сплачений державі ПДВ відшкодовується. І використовувати його можна на будь-які потреби компанії, у тому числі на виплату дивідендів.

"Враховуючи, що ПДВ повертають, у компаній повинні вирости грошові надходження, що покращує очікування інвесторів", – говорить Висоцький.

Крім того, на думку експерта, настрій інвесторам могло підняти те, що озимі в Україні знаходяться у доброму стані і потребують лише незначного пересіву. Негативних прогнозів тут поки немає.

Партнер KPMG в Україні керівник практики агробізнесу Олександр Гаврилюк стверджує, що зростання капіталізації українських агрокомпаній пов'язане із підбиттям підсумків 2015 фінансового року, а ткаж з тим, що багато ризиків і невизначеностей, яких боялися інвестори, не вплинули на фінансові результати.

"Все виявилося краще, ніж очікувалося", – говорить він.

Крім цього, додає Гаврилюк, специфіка фінансового обліку при девальвації валюти призвела до хороших операційних результатів, так як собівартість продукції формувалася набагато раніше, ніж виручка від її реалізації. Причому на папері ці результати виглядають навіть краще, ніж у реальності і показують агрокомпанії у вигідному світлі.

З середини лютого спостерігається зростання на всіх ринках, пов'язаних з Україною, стверджує керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій. На його думку, це зростання додає позитив усім українським акціям. Також з'явилися очікування, що девальвація гривні зупиниться і є позитивні новини на макрорівні. Все це підігріває інтерес до України.

"Повернення ПДВ при експорті зернових позитивне, у першу чергу, для Кернела", – говорить аналітик ІК Dragon Capital Наталія Шпигоцька. Також у компанії була хороша фінансова звітність у другому півріччі 2015 року та інші позитивні новини, наприклад, про купівлю олійноекстракційного заводу Еллада, потужністю переробки 560 тис. тонн насіння соняшнику на рік, додає Паращій.

На думку Шпигоцької, для МХП ефект від змін оподаткування швидше негативний. Компанія майже не експортує зернові, а використовує їх для внутрішніх потреб. Тепер компанія отримує лише 50% ПДВ на внутрішньому продажі м'яса птиці та 15% на продажі зернових. До того ж результати за 2015 рік були прогнозовано гірше, ніж роком раніше. Але при цьому вони змогли збільшити виплату дивідендів на 60% і ринок відреагував на це позитивно.

Прес-секретар агрохолдингу Астарта Анастасія Новікова пояснює, що причиною збільшення капіталізації компанії є зростання цін на їх продукцію: цукор, зернові, продукти переробки сої. Наприклад, ф'ючерсні ціни на білий цукор за останній місяць зросли на 22%, говорить вона.

"В цілому ж, акції українських публічних компаній як і раніше недооцінені і з точки зору інвесторів країновий ризик все ще дуже високий", – сказала Новікова.

На подальше зростання капіталізації агрохолдингів може вплинути ефективність відшкодування ПДВ при експорті, стверджує Висоцький. Хоча сам цей фактор не зможе сприяти довгому зростанню.

У подальшому настрої інвесторів будуть залежати від того, як будуть проводитися реформи, зокрема, судова реформа, дерегуляція, а також ефективність боротьби з корупцією. "Як тільки у країні буде прозорість, інвестори будуть зацікавлені і готові вкладати гроші", – сказав Висоцький.

Шпигоцька додає, що також ситуація буде залежати від стабілізації фінансової ситуації в цілому, досягнення визначеності з Кабінетом міністрів, продовження роботи з МВФ і, звичайно, розвитку самих агрохолдингів.

У найближчі дні ще можливе невелике зростання, але у перспективі – місяць-два – акції будуть на тому ж рівні, або трохи ослабнуть, говорить Паращій. "І якщо цей ріст більше пов'язаний з позитивними підсумками минулого року, то з часом очікування можуть згаснути", – підсумовує експерт.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 07.10.24
Кількість КУА278на 07.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 07.10.24
Кількість ІСІ1815на 07.10.24
Кількість НПФ*53на 07.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24