Акції Apple за гривні

15 вересня 2017
Національний депозитарій України, 14 вересня 2017 року

НДУ забезпечує інфраструктуру для придбання українськими інвесторами іноземних цінних паперів. Учасники ринку: представники НКЦПФР, банків, інвестиційних фондів та інших фінансових установ, обговорили

процес та питання, які виникають при використанні послуги, що реалізується Центральним Депозитарієм у рамках реформування депозитарної системи та налагодження інфраструктури фондового ринку України.

“Ринок очікував цієї можливості довгий час, представники фінансових установ шукали можливості інвестувати у іноземні цінні папери, в тому числі міжнародних компаній - Apple, Facebook, Google та ін. Це було практично неможливо. Були потрібні законодавчі зміни для спрощення процедур інвестування та подальшого розпорядження іноземними цінними паперами на території України. Наразі відбуваються потрібні зміни в законодавчому полі, і Національний Депозитарій України пропонує використовувати доступ до фінансових інструментів більш ніж 50 країн світу. Ми надаємо послугу, через кореспондентські відносини з Clearstream Banking Luxembourg (CBL) (міжнародний центральний депозитарій ЦП, провідний європейський постачальник пост-трейдингових послуг) та центральними депозитаріями інших країн, що забезпечує угодам максимально високий рівень захисту. Це сприятиме прозорості всіх процесів, чіткому обліку цінних паперів, гарантує максимальну безпеку. Надасть ринку нового етапу - це ще одна цеглинка у побудові якісної та ефективної інфраструктури фондового ринку України. Для банків, інвестиційних фондів та інших фінансових установ - це додаткова ніша для розвитку бізнесу. Наступний крок, який повинні зробити учасники ринку - це проаналізувати прийняття інвестиційних внутрішніх рішень та здійснити відповідні зміни у власних бізнес процесах. Тому ми зібрали робочу групу, виявили проблемні питання і зараз все залежить від проактивності учасників ринку та бажання розширювати перелік послуг для своїх клієнтів” - говорить Міндаугас Бакас, Голова Правління Національного Депозитарію України.

“Ми пропонуємо послугу для безпечного та зрозумілого обліку іноземних цінних паперів для українських фінансових установ та інвесторів. Резиденти України, які є власниками іноземних ЦП, можуть обліковувати, розпоряджатися та проводити операції з ними через українські депозитарні установи, не перетинаючи кордонів України.

Найближчим часом кожен українець зможе купувати акції іноземних компаній, продавати їх на території України та отримувати дохід в іноземній валюті. Завдяки кореспондентським відносинам НДУ вітчизняні інвестори стають учасниками європейської системи обліку прав власності ” - говорить Андрій Порада, Член Правління Національного Депозитарію України.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 12.10.24
Кількість КУА278на 12.10.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 12.10.24
Кількість ІСІ1815на 12.10.24
Кількість НПФ*53на 12.10.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24