Адекватні форми співпраці будуть знайдені - Юрій Білецький

16 лютого 2009
"Україна Бізнес Ревю" № 3-4 (від 5.02.09)

Юрій Білецький, член Ради УАІБ, керівник Секції розвитку програмного забезпечення:

Фінансова криза виникла на ринку капіталу і найгостріше відіб'ється саме в цьому сегменті економіки. Вона уможливить не лише тотальну переоцінку активів всієї системи, але й іншу архітектуру цінностей і виробничих відносин. Конкретно в Україні, з урахуванням стану її «марнотратної» економіки, застарілої інфраструктури і трагіко-комічного управління, процеси деградації і руйнації застарілих відносин відбуватимуться швидше, ніж в середньому у світі, і вона (або її частини) раніше за інші країни почне новий етап розвитку. Щоправда, стартувати прийдеться з дуже низької позиції.  На фондовому ринку в діалектичній парі «кількість-якість» переможе остання. 

Практично, відразу з появою законодавства про ІСІ, будівельна галузь стала локомотивом розвитку цього виду діяльності. Завдяки схемам залучення коштів у будівництво з використанням цінних паперів у фондовий ринок України влилося кілька мільярдів доларів США, що прямо або опосередковано укріпило становище всіх фахівців з цінних паперів. Після періоду  масової приватизації це був найсильніший імпульс реального сектору економіки, що вплинув на розвиток інфраструктури фондового ринку.

«Шлюб з розрахунку» учасників будівельного і фондового ринків надзвичайно корисно позначився і на розвитку житлового будівництва (я говорив на літній конференції УАІБ про найсильнішу кореляцію процесів їхнього росту). За рахунок підвищення ефективності використання коштів фондовіддача в будівництві зросла на третину, викликавши, по суті, «будівельний бум». На жаль, цей напрямок не користувався підтримкою регулятора і «високоповажної» частини співтовариства фондового ринку, яка вже до кризи підштовхувала будівельників шукати альтернативні фінансові схеми в банківському секторі. А з виникненням кризи кожен з них, найімовірніше, шукатиме проблеми в іншої сторони. Будівельники не задоволені нав'язаними витратними і негнучкими правилами, а фондовики розчаровані швидкою втратою інтересу до їхніх можливостей. Однак, я не думаю, що справа дійде до розриву. І будівельний бізнес, і фондовий вже знайшли один одного і знайдуть адекватні форми використання можливостей іншої сторони.

Фінансова криза ще раз підтвердила існування зв'язку між вартістю і довірою. Із втратою довіри майже миттєво «обнулилися» активи (зокрема, гроші, тому що інвестори почали виводити їх з обороту). У результаті майже всі учасники ринку повели «форс-мажорну» політику. У будівництві зараз заморожені більше половини об'єктів, а в них уже вкладені результати роботи підприємств України (це варто підкреслити!) на десятки мільярдів гривень. Якщо не «проштовхнути» цей клубок проблем, то задихнуться не лише фондовий ринок або банки, а й вся економіка.

Проте, є й гарні новини. Наприкінці минулого року був прийнятий спеціальний Закон України про подолання кризи в будівництві, і якщо вистачить політичної волі і професіоналізму, він дасть можливість перебороти негативні тенденції в галузі. З урахуванням же її ключової ролі в кризовій економіці, позитивні зрушення в будівництві негайно дадуть зелене світло промисловості, банкам, і, звичайно, ринку цінних паперів.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24