Комісія розробила Концепцію модернізації Системи моніторингу фондового ринку

29 березня 2012

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на своєму черговому засіданні, що відбулося 27 березня 2012 року, схвалила Концепцію модернізації Системи моніторингу фондового ринку.

«Проблематика побудови такої системи стоїть вже давно, і є досить нагальним питанням для розвитку вітчизняного фондового ринку. Тому цей проект має бути базовим для створення концептуальної моделі системи моніторингу вітчизняного ринку», - запевнив Юрій Бойко, Директор АРІФРУ (Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку), яке визначено виконавцем зазначених робіт.

За словами Ю. Бойка, документ розроблено з метою забезпечення розвитку та підтримки функціонування єдиної системи збору, обробки та аналізу адміністративних даних та інформації від учасників фондового ринку з використанням технології електронного документообігу. Концепція покликана впровадити нову політику та технологію державного регулювання, основою якої є ведення оперативного моніторингу стану фондового ринку та запровадження новітньої технології прийняття рішень державного управління на базі Ситуаційного центру. Разом із запровадженням системи пруденційного нагляду буде створено умови для формування привабливого інвестиційного клімату в Україні. Окрім того, документ має посприяти підвищенню якості державного управління, розширенню доступності національних і світових інформаційних ресурсів, скороченню строків та підвищенню якості передачі інформації, підвищенню ефективності боротьби з правопорушеннями на фондовому ринку та рівня захисту та безпеки інформації.

«Результатом такого підходу до реформи системи моніторингу та подачі інформації стане уніфікована процедура подачі звітності, створення Єдиної бази даних в Комісії, яка буде корисною як для регулюючого органу, так і для учасників ринку. Таким чином, єдиний процес подачі інформації, будучи простим, зрозумілим та однотипним для всіх, стане основою для створення інформаційної системи фондового ринку, дійсно необхідної для всіх нас», - зауважив Директор АРІФРУ.

Найближчим часом фахівцями Комісії буде розроблено план заходів щодо реалізації цієї Концепції модернізації Системи моніторингу фондового ринку.

Нагадаємо, що торік необхідність розробки Системи моніторингу фондового ринку було обговорено регулятором з учасниками фондового ринку, які разом з Комісією працювали у проектних групах для вирішення цього завдання.

За повідомленням
прес-служби НКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24