Комісія підготувала методичні рекомендації з організації внутрішнього аудиту

19 вересня 2011

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку на своєму черговому засіданні схвалила методичні рекомендацій з організації внутрішнього аудиту в акціонерних товариствах.

«Регулятор постійно опікується питанням впровадження на вітчизняному фондовому ринку міжнародних стандартів фінансової звітності та, зокрема, здійснення аудиту в них з високою якістю, - зазначає Олена Величко, т.в.о. Директора департаменту методології ринку цінних паперів. – Саме тому ми підготували методичні рекомендацій з організації внутрішнього аудиту; цей документ спрямований на надання методичної допомоги та практичних рекомендацій щодо організації роботи служби внутрішнього аудиту в діяльності акціонерних товариств, крім інститутів спільного інвестування».

За словами О. Величко, Рекомендації корелюють із Законом України «Про акціонерні товариства», Принципами корпоративного управління, Міжнародними стандартами контролю якості аудиту, Міжнародними професійними стандартами внутрішнього аудиту та певними Рішеннями ДКЦПФР. Окрім того, документ обговорювався з членами Консультаційно-експертної ради – представниками Аудиторської палати та отримав схвальні відгуки.

Рекомендації визначають права, обов'язки та відповідальність служби внутрішнього аудиту, рекомендації щодо кваліфікаційних вимог та професійної компетентності служб внутрішнього аудиту, а також рекомендації щодо звітності за результатами діяльності служби внутрішнього аудиту тощо. Окрім того, у додатках до Методичних рекомендацій викладено зразкове положення про Комітет з питань аудиту при наглядовій раді акціонерного товариства та зразкове положення про службу внутрішнього аудиту акціонерного товариства.

 «Сподіваємося, що наша робота дозволить удосконалити організацію та роботу внутрішнього аудиту в акціонерних товариствах, допомогти наглядовій раді і виконавчому органу товариства у виконанні ними обов'язків з досягнення стратегічної мети, - резюмує т.в.о. Директора департаменту методології ринку цінних паперів. – Використання підготовлених Комісією рекомендацій сприятиме наданню «вищим органам» товариства незалежної і об'єктивної інформації для забезпечення ефективного управління ним шляхом формування системного підходу щодо управління ризиками, внутрішнього контролю та корпоративного управління».

Документ буде найближчим часом опубліковано на сайті Комісії та в її офіційному виданні «Відомості ДКЦПФР».

За повідомленням
Прес-служби ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24