ДКЦПФР змінює Положення про функціонування фондових бірж в частині допуску іноземних цінних паперів та протидії інсайду

05 жовтня 2011

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку вносить необхідні зміни до Положення про функціонування фондових бірж. Чергові актуальні новації торкнуться протидії використанню інсайдерської інформації під час здійснення операцій на фондових біржах та допуску цінних паперів іноземних емітентів для лістингу на вітчизняних майданчиках.

«Як свідчить практика, незаконне використання інсайдерської інформації є актуальною проблемою для будь-якої країни. І одним із основних принципів існування фондового ринку, який покликаний забезпечити його прозорість і рівні можливості для всіх інвесторів, є заборона використання інсайдерської інформації, зокрема при укладенні угод купівлі-продажу цінних паперів на фондовій біржі. Тому Комісія як регулятор фондового ринку не могла стояти осторонь такого важливого питання», - коментує необхідність нового впровадження Комісії Олексій Тарасенко, Директор департаменту методології регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР.

За словами розробників, нова редакція документу передбачає дії фондових бірж та механізм повідомлення регулятора про операції з цінними паперами та/або похідними (деривативами), у разі, якщо існує підозра в тому, що під час їх здійснення використовується або може бути використана інсайдерська інформація.

Попередні зміни до Положення про функціонування фондових бірж передбачали можливість включення до першого і другого рівнів лістингу локальних майданчиків акцій та облігацій нерезидентів. «Як наслідок, можна очікувати розширення спектру інструментів, що буде сприяти розвитку вітчизняного фондового ринку та зростанню його показників», - додає пан Тарасенко. Зміни до Положення визначають ряд певних вимог до таких цінних паперів іноземних емітентів.

Найближчим часом документ буде опубліковано на офіційному сайті Комісії для отримання коментарів, думок та пропозицій від учасників ринку.

За повідомленням
Прес-служби ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24