ДКЦПФР змінює ліцензійні умови на провадження професійної діяльності на фондовому ринку

24 червня 2011

ДКЦПФР (Державна Комісія з цінних паперів та фондового ринку) підготувала проекти рішень щодо змін до нормативних документів ДКЦПФР з питань ліцензування професійної діяльності на фондовому ринку, а саме проекти рішень «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів» та «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності  на фондовому ринку – депозитарної діяльності». Дані документи були схвалені на черговому засіданні регулятора 21 червня 2011 року.

«Ці проекти рішень були розроблені, по-перше, з метою приведення регуляторних актів Комісії у відповідність до вимог законодавства в частині регулювання та розвитку фондового ринку, прийнятих нещодавно, по-друге, задля оптимізації та удосконалення окремих норм, що регулюють умови здійснення професійної діяльності на фондовому ринку, а саме депозитарної діяльності. Також ми ставили собі за мету врегулювання окремих процедурних питань, з урахуванням практики застосування норм цих регуляторів актів», - зазначає Ірина Заноза, начальник Управління ліцензування діяльності професійних учасників ринку цінних паперів.

Найближчим часом плануються консультації з громадськістю щодо зазначених проектів рішень - документи будуть опубліковані на сайті Комісії для отримання та врахування пропозицій від учасників ринку.

На думку пані Занози, окрім приведення актів Комісії у відповідність до вимог законодавства, оптимізації та удосконалення окремих норм, результатом їх підготовки стане вирішення проблем, що виникали в процесі застосування норм ліцензійних умов, і, найголовніше, подальший розвиток прозорого, ліквідного та конкурентоспроможного фондового ринку.

Регулятор проводить системну роботу у напрямі внесення необхідних змін до нормативно-правових актів Комісії, що стосуються ліцензійної діяльності. Так, минулого тижня члени ДКЦПФР схвалили проекти рішень «Про затвердження Змін до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії», «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку» та «Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з торгівлі цінними паперами».

Крім того, найближчим часом у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо іпотечних облігацій» планується внести відповідні зміни до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження діяльності з управління іпотечним покриттям та її анулювання, зокрема, найбільш суттєві зміни стосуються банків, яким для провадження цієї діяльності необхідно буде отримати в ДКЦПФР відповідну ліцензію. Планується також  розробити новий документ - Ліцензійні умови провадження діяльності з управління іпотечним покриттям.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24