ДКЦПФР змінить назву та певні засади функціонування

03 серпня 2011

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку буде перейменована в Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, а також змінить певні засади своєї роботи. Відповідні зміни встановлені Законом України № 3610–VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій, у сфері зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг», який був підписаний 2 серпня 2011 року Президентом України Віктором Януковичем.

Так, Законом встановлено, що національні комісії, які здійснюють державне регулювання у сфері ринку цінних паперів, фінансових послуг, зв'язку, енергетики і комунальних послуг, є державними колегіальними органами у складі голови комісії, шести членів і центрального апарату. Згідно з документом, відтепер Нацкомісія підпорядкована Президенту України та підзвітна Верховній Раді.

Законом закріплено, що гранична чисельність працівників Комісії затверджується Президентом України, а штатний розклад комісії затверджується Головою Комісії за погодженням з Міністерством фінансів України.

Окрім того, Закон встановлює, що засідання Національної комісії, які є основною формою її роботи, будуть проводитися за рішенням Голови Комісії і є правомочними, якщо на них присутні не менше половини загального кількісного складу регулятора, а всі рішення приймаються більшістю голосів її загального кількісного складу. При прийнятті рішень голова і кожен інший член Національної Комісії буде мати один голос. Закон також визначає уніфіковані вимоги до членів Національної Комісії, підстави та обставини, за яких її члени можуть бути звільнені з посади.

«Тепер, після підписання Закону Главою держави та його вступу в силу, серед наших подальших кроків – внесення змін до Положення про Комісію та інших внутрішніх документів, - зазначає Дмитро Тевелєв, Голова регулятора. – Також найближчим часом планується внутрішня реорганізація системи Комісії, яка, впевнений, допоможе підвищити ефективність нашої роботи».

Нагадаємо, що даний Закон був прийнятий Парламентом 6 липня цього року. Документ  набере чинності через тридцять днів з дня його опублікування.

За повідомленням
Прес-служби ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24