ДКЦПФР здійснюватиме перевірки учасників ринку на основі оцінки ризику

24 червня 2011

ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) визначила групи ризиків учасників фондового ринку при провадженні ними професійної діяльності, які стануть основою при організації Комісією перевірок учасників ринку. Так, 21 червня 2011 року регулятором було зареєстровано відповідний наказ № 595.

«Продовжуючи свої кроки у напрямі контролю ринку із застосуванням принципів оцінки ризику, ми не просто здійснюємо необхідний державний нагляд, а й дотримуємось вимог законодавства, намагаючись при цьому іти в ногу із часом і захищати, що дуже важливо, права та інтереси інвесторів», - коментує новий підхід Комісії до здійснення контролю за учасниками ринку Дмитро Тевелєв, Голова ДКЦПФР.

Регулятор провів серйозну роботу із визначення груп ризиків при провадженні діяльності на фондовому ринку, які враховуються при організації Комісією перевірок учасників ринку цінних паперів. Таким чином, тепер ризики, за якими буде визначатись частота проведення перевірок, можна розділити на такі групи: організаційні, операційні, кадрові, юридичні (правові) ризики та ризики, пов’язані з репутацією учасника фондового ринку.

Також будуть згруповані учасники ринку – на тих, що відносяться до високого, середнього та низького ступенів ризику. Відповідно до наказу, учасників ринку із високим ступенем ризику Комісія має право перевіряти один раз на два роки, із середнім ступенем ризику – один раз на три роки, і з низьким – один раз на чотири роки.

Говорячи про реальні переваги даного документу для учасників ринку, очільник Комісії додає: «Тепер формування переліку учасників фондового ринку з метою проведення перевірок буде здійснюватись не статистичним чи якимось іншим шляхом, а виключно із урахуванням затверджених цим наказом груп ризику. Тобто чим менш ризикованим є провадження діяльності учасника фондового ринку, чим менше порушень він вчинив та чим більш добросовісним він є, тим менше Комісія перевірятиме його діяльність».

Нагадаємо, що минулого місяця ДКЦПФР схвалила проект рішення «Про визначення критеріїв, за якими оцінюється ризик суб’єкта первинного фінансового моніторингу – професійного учасника ринку цінних паперів бути використаним для відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму», який отримав багато позитивних відгуків від учасників ринку.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24