ДКЦПФР запроваджує пілотний проект щодо роботи ІСІ зі стресовими активами банків

25 червня 2011

ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку) запроваджує пілотний проект щодо методологічного врегулювання питання залучення КУА до складу активів венчурного ІСІ прав вимоги за договорами позики в результаті укладення договорів відступлення права вимоги (договорів цесії). Таке рішення було прийнято на черговому засіданні регулятора 21 червня 2011 року.

«Можливість мінімізації обсягу проблемних активів банківських установ шляхом передачі прав вимоги за «проблемними» кредитами через залучення інститутів спільного інвестування сьогодні досить активно обговорюється ринком, адже використання системи спільного інвестування для мінімізації обсягів заборгованостей господарчих суб’єктів перед банківськими та небанківськими фінансовими установами може забезпечити очищення кредитних портфелів позикодавців та підготувати основу для ефективного нарощення інвестиційних ресурсів економіки. Окрім того, вирішення питання проблемних активів банків передбачено Програмою економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки та визначено одним із пріоритетних напрямів діяльності НБУ», - говорить про актуальність впровадження пілотного проекту Оксана Симоненко, начальник Управління спільного інвестування. 

За словами пані Симоненко, у той же час, відсутність чіткого та однозначного правового регулювання порядку КУА укладення договорів цесії за рахунок активів венчурних інститутів спільного інвестування зумовлює необхідність подальшого опрацювання порядку здійснення компаніями з управління активами таких операцій із наступною розробкою пропозицій щодо мінімізації ризиків даної діяльності, контролю над дотриманням прав та інтересів сторін правовідносин та внесенням відповідних змін до законодавства. Саме тому після обговорення цього питання з учасниками ринку було вирішено запровадити такий пілотний проект, однією з основних цілей якого має бути вироблення пропозицій щодо розробки змін до законодавства, відповідно до яких здійснюватиметься залучення до складу активів венчурного інституту спільного інвестування прав вимоги за договорами позики шляхом укладення компанією з управління активами договорів відступлення права вимоги (договір цесії).

Найближчим часом у Комісії буде створено робочу групу із запровадження цього пілотного проекту із залученням до її складу, зокрема, представників структурних підрозділів Комісії, Національного банку України, Міністерства фінансів України, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України. Також Члени Комісії схвалили орієнтовний план пілотного проекту, за яким буде працювати робоча група.

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24