ДКЦПФР вносить зміни до порядку здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу

04 липня 2011

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку схвалила зміни до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу - щодо порядку визначення доходу за облігаціями та стосовно продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств. Відповідні рішення регулятора були прийняті на черговому засіданні 30 червня 2011 року.

Що стосується першої новації, то основні зміни порядку здійснення емісії та обігу облігацій полягають в тому, що емітент може визначити розмір відсоткового доходу за відсотковими облігаціями, щодо яких прийнято рішення про відкрите (публічне) розміщення, під час розміщення, у межах, визначених рішенням про відкрите (публічне) розміщення та проспектом емісії облігацій.

«Впровадження даної норми - реакція Комісії на потреби ринку, - пояснює ініціативу ДКЦПФР Анатолій Амелін, Директор департаменту корпоративних відносин Комісії. – Ми врахували звернення професійних учасників ринку цінних паперів щодо надання емітентам облігацій можливості визначати доходність облігацій безпосередньо під час їх розміщення. Нова норма дозволить емітентам більш ефективно залучати ресурси, оперативно змінюючи умови у відповідності до ринкової кон'юнктури. Таким чином, завдяки даній новації, емітент отримує набагато більше гнучкості в залученні коштів.».

Говорячи про другу зміну, пан Амелін зазначає, що, згідно до цієї норми, емітент облігацій має право протягом строку обігу паперів внести до проспекту емісії зміни щодо продовження строків обігу та погашення у разі викупу ним усього відповідного випуску (серії) або згоди на продовження таких строків усіх власників відповідного випуску (серії) облігацій. Відповідні зміни до проспекту емісії облігацій можуть бути внесені також у разі викупу емітентом частини облігацій відповідного випуску (серії), якщо усі власники решти облігацій надали згоду на продовження строків їх обігу та погашення. Тривалість періоду, на який можуть бути продовжені строки обігу та погашення облігацій підприємств, не може перевищувати тривалості періоду, визначеного проспектом емісії таких облігацій, а повторне продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств не допускається. Порядок продовження строків обігу та погашення облігацій підприємств встановлюється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

«У першу чергу, в даних нормативних змінах зацікавлені емітенти-забудовники. Криза не дозволила більшості з них вчасно завершити будівництво і, відповідно, погасити облігації. Ми ж створюємо для них можливість безконфліктного врегулювання цих питань з інвесторами. Можливість продовжити строки обігу облігацій, безумовно, може бути реалізована тільки за згодою всіх інвесторів», - розповідає про користь другої норми даного документу для учасників ринку Директор Департаменту корпоративних відносин.

Обидва документи найближчим часом будуть традиційно опубліковані на сайті Комісії (http://ssmsc.gov.ua) для обговорення та отримання пропозицій від учасників ринку.

 

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24