ДКЦПФР визначила вимоги до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів

07 жовтня 2011

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення про затвердження вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів, окрім емітентів облігацій місцевої позики.

«Комісія постійно опікується питанням підвищення якості висновків аудиторських компаній, - розповідає Олена Величко, заступник директора Департаменту методології регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР. – Адже ми часто спостерігаємо невідповідність форм аудиторських висновків, наявність помилок у них. Сподіваємось, що підготовка чітких вимог дозволить формувати коректні аудиторські звіти. А проведення якісних аудиторських перевірок, у свою чергу, сприятиме підвищенню достовірності  фінансової інформації, що оприлюднюється, підвищуватиме ефективність корпоративного управління, і, таким чином, запобігатиме шахрайству й забезпечуватиме  надійний захист прав власників цінних паперів»

За словами пані Величко, згідно до нових вимог, аудиторський висновок має не тільки надавати можливість впевнитися, що фінансова звітність компанії відображає достовірну та точну інформацію за минулий рік, але й зобов’язує аудитора висловити свою думку щодо можливості безперервної діяльності підприємства через 12 місяців. Таким чином, підвищуватиметься довіра потенційних інвесторів до фінансових інструментів, зростатиме поінформованість з отримання впевненості у майбутньому та зменшуватимуться ризиків при інвестуванні.

Нові вимоги до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів було розроблено для підвищення прозорості фондового ринку України і якості фінансової інформації, що розкривається учасниками ринку, а також задля адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.

Заступник директора Департаменту методології регулювання ринку цінних паперів додала, що регулятор не тільки висуватиме ряд вимог до підготовки аудиторських висновків, а й спільно з Аудиторською палатою незабаром презентує методичні рекомендації щодо підготовки аудиторських звітів у відповідності до  встановлених  Комісією вимог.

За повідомленням
Прес-служби ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24