ДКЦПФР вдосконалить організацію підготовки фахівців фондового ринку

25 листопада 2011

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку провела робочу нараду за участю керівників навчальних центрів, що здійснюють підготовку та атестацію спеціалістів фондового ринку, представників саморегулівних організацій та ін. Зустріч відбулася 24 жовтня 2011 року, її метою було виробити єдиний підхід до покращення підготовки фахівців, які здійснюють професійну діяльність з цінними паперами.

 Відкриваючи нараду, Дмитро Тевелєв, Голова Комісії, наголосив на необхідності сформувати нові вимоги до системи навчання спеціалістів фондового ринку. «Загалом ми можемо констатувати достатню якість системи підготовки та атестації фахівців, але, безумовно, вона потребує нового осмислення, «перезавантаження». І наразі ми маємо обговорити з усією фондовою спільнотою та з науковцями усі нагальні питання», - зауважив пан Тевелєв.

 На нараді була приділена значна увага питанням сучасного стану підготовки фахівців фондового ринку, навчально-методичного забезпечення системи підготовки спеціалістів, проблемним питанням стажування та підвищення кваліфікації викладачів, залучених до підготовки фахівців фондового ринку, а також вдосконаленню системи атестації спеціалістів.

Учасники наради запропонували уніфікувати програми навчання, підтримавши ідею Голова ДКЦПФР щодо внесення на розгляд Комісії узгодженого проекту типових програм навчання фахівців з питань фондового ринку, які б відображали поточний стан ринку цінних паперів та містили реальні кейси. Також було вирішено забезпечити постійну участь і контроль регулятора та СРО у процесі навчання та, передусім, атестації спеціалістів.

Опікуючись питанням фінансової грамотності загалом, та передовсім високим рівнем підготовки фахівців ринку цінних паперів, Д.Тевелеев висловив сподівання, що такі зустрічі з обговорення проблем та перспектив навчання стануть доброю традицією.

 Нагадаємо, що в жовтні цього року, маючи на меті підвищення ефективності навчання фахівців та його оцінки, Комісія вдосконалила деякі організаційні моменти у роботі екзаменаційних комісій, а саме внесла зміни до Порядку їхньої роботи у ході атестації фахівців з питань фондового ринку і Правил проведення кваліфікаційних іспитів з питань фондового ринку. Також у листопаді представники Комісії, що брали участь у засіданні участь у XIII засіданні Ради керівників державних органів з регулювання ринків цінних паперів держав-учасниць СНД, запропонували свої рекомендації щодо питань сертифікації (підготовки) фахівців фондового ринку.

За повіломленням 
Прес-служби ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24