ДКЦПФР та Мінфін розробили методику визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента

24 листопада 2011

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку спільно з Міністерством фінансів України розробили Методику визначення інвестиційного прибутку професійним торговцем цінними паперами при виконанні функцій податкового агента. Відповідне рішення про затвердження Методики було прийнято на останньому засіданні Комісії.

«Тема оподаткування операцій з цінними паперами є наразі досить актуальною, - зазначає Олексій Тарасенко, Директор Департаменту методології регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР. - Ми не могли стояти осторонь цього питання та підготували цей документ на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України».

Що стосується суттєвого наповнення документа, то він зачіпає загальні положення щодо порядку визначення  бази оподаткування доходу у формі інвестиційного прибутку за операціями з інвестиційними активами, особливості  визначення інвестиційного прибутку від операцій з цінними паперами, а також особливості визначення такого прибутку від операцій з деривативами. Окрім того, документ покликаний спростити розрахунок та подачу торговцем звітності про такі операції за своїх клієнтів.

 За словами О. Тарасенка, прийняття цього нормативно-правового акту буде сприяти методичному врегулюванню питання порядку оподаткування інвестиційного прибутку професійним учасником ринку – торговцем цінними паперами, включаючи банк, який здійснює операції з цінними паперами та іншими цінними паперами, при виконанні ним функцій податкового агента.

За повдомленням
Прес-служби ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24