ДКЦПФР спрямовує свої кроки на стабілізацію фондового ринку України

26 серпня 2011

ДКЦПФР (Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку), на виконання доручення Президента та Прем’єр-міністра України, почала реалізацію кроків, спрямованих на недопущення дестабілізації вітчизняного фондового ринку та мінімізацію негативного впливу світових ринків на українську фондову систему.

Так, в першу чергу, регулятором було створено експертно-аналітичну робочу групу, до якої увійшли співробітники Комісії, представники бірж, саморегулівних та міжнародних організацій, провідні науковці. Робочу групу очолює Микола Бурмака, Член ДКЦПФР. «Безумовно, робоча група складається виключно з професіоналів, але ми плануємо ще розширити її за допомогою залучення професійних аналітиків. Група проводить свої засідання кілька раз на тиждень, обговорюючи поточну ситуацію на фондовому ринку», - зазначає пан Бурмака.

«Наша першочергова задача – організація постійного моніторингу та аналізу фондового ринку України в умовах нестабільності та підготовка пропозицій стосовно недопущення дестабілізації вітчизняної фінансової системи, а саме розробка механізмів мінімізації наслідків падіння біржових курсів та індексів для оперативного реагування на такі події. З цією метою ми розробили відповідний план дій, в якому затверджені як безпосередні заходи, так і строки виконання і відповідальні особи», - додає очільник групи.

Серед основних напрямків плану – моніторинг та аналіз ринку цінних паперів, що включає в себе моніторинг стану вітчизняного та світового фондового ринку, вивчення заходів, здійснюваних регуляторами інших країн та міжнародними організаціями, розробка та впровадження механізму проведення моніторингу та аналізу випадків значних коливань цін цінних паперів на фондових біржах. Інший важливий напрям плану – нормативно-правове та методологічне забезпечення запобігання негативним наслідкам нестабільної ситуації на світових фондових ринках. Наразі Комісія з робочою групою проводить аналіз діючих нормативно-правових актів на предмет їх ефективного застосування в умовах нестабільної цінової ситуації на світових та українських фондових ринках та обговорює підготовку пропозицій щодо внесення змін до них.

Окрім того, Комісія на щоденній основі готує оперативну інформаційну довідку про стан фондового ринку, українські та світові біржові індекси, найважливіші події, які можуть мати вплив на нього, та розміщує її на офіційному сайті.

Відповідні дії Комісії закріплені внутрішніми наказами.

За повідомленням
Прес-служби ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24