ДКЦПФР готує фондовий ринок до запровадження пенсійної реформи

16 вересня 2011

Керівництво Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку обговорило з учасниками ринку стратегічні напрями підготовки фондової системи до запровадження другого рівня пенсійної реформи, організувавши засідання Стратегічної групи при регуляторі. Зустріч фондовиків відбулась 15 вересня цього року, у ній, окрім представників Комісії, взяли участь керівники провідних бірж («Української біржі» та «ПФТС»), інвестиційних компаній та компаній з управління активами («Тройка діалог», «Dragon Capital», КУА «Кінто», ІГ «Універ»), саморегулівних організацій («Української асоціації інвестиційного бізнесу» та Асоціації «Фондове партнерство») та ін.

Відкриваючи засідання групи, Дмитро Тевелєв, Голова ДКЦПФР та очільник Групи, зазначив: «Прийняті закони щодо реформування пенсійної системи, безумовно, є позитивним явищем, яке дає фондовому ринку бути корисним і для наших громадян, і для України в цілому. Іноземний досвід дає нам можливість так стверджувати. І задача Комісія в цьому напрямі – забезпечити прийняття цілої серії необхідних нормативно-правових актів, які б гарантували оптимальний контроль за учасниками ринку та давали можливості для розвитку. Підготовка певних документів планується вже в поточному році, і ми в цьому питанні розраховуємо на тісну взаємодію з професійними учасниками ринку».

Обговорюючи кроки з підготовки фондового ринку до впровадження другого рівня пенсійної системи, учасники процесу обговорення погодили необхідність зміни вимог до складу та структури активів НПФ та Накопичувального пенсійного фонду, уніфікацію вимог щодо складу та структури активів для 2-ого та 3-ого рівнів, а також встановлення певних вимог – до бірж, на яких дозволяється придбання цінних паперів до складу активів НПФ, та до емітентів акцій і облігацій, в які можуть розміщуватися пенсійні кошти 2-ого рівня. Окрім того, учасники обговорили розробку умов випуску та обігу «пенсійних ОВДП» і виступили з пропозицією інвестування пенсійних коштів у сек`юритизовані права власності на земельні ділянки. Серед інших заходів, що плануються, - удосконалення порядку визначення чистої вартості активів НПФ та визначення структури пенсійних активів 2-го рівня в перші роки роботи фондів. 

Один із важливих кроків, про який також домовились учасники засідання Стратегічної групи, - розробка та реалізація Програми інформування емітентів цінних паперів щодо особливостей функціонування 2-ого рівня, періодичності та прогнозованих обсягів надходження страхових внесків, а також вимог до цінних паперів, які можуть входити до складу пенсійних активів. Усі одностайно висловились за об’єднання зусиль у цьому напрямі.

Закриваючи обговорення питання, пан Тевелєв висловив сподівання у найближчий термін отримати пропозиції від учасників ринку щодо змін до нормативно-правових актів задля своєчасної та ефективної підготовки фондового ринку до впровадження пенсійної реформи. Планується,  що робота з вдосконалення нормативного поля закінчиться наприкінці 2011 – на початку 2012 року.

Нагадаємо, що Стратегічна група є постійно діючим консультативно-дорадчим органом при Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку. Головною метою її діяльності є наближення національного фондового ринку до найкращих міжнародних стандартів.

За повідомленням
Прес-служби ДКЦПФР

Основні цифри
Всього компаній-членів284на 03.07.24
Кількість КУА279на 03.07.24
Кількість адміністраторів НПФ17на 03.07.24
Кількість ІСІ1791на 03.07.24
Кількість НПФ*53на 03.07.24
Кількість СК*1на 30.04.24
Активи в управлінні КУА, млн грн626 224на 30.04.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн2 948на 30.04.24