З'явилася можливість самостійно збільшити свою пенсію

07 травня 2013
ВКурсе.ua, 06.05.2013

http://vkurse.ua/ua/business/samostoyatelno-uvelichit-svoyu-pensiyu.html

Маленькою пенсією незадоволені більшість українців, які з захопленням спостерігають, як подорожують на старості по світу їх іноземні «колеги». Секрет фінансового благополуччя останніх — довгострокове вкладення власних засобів зокрема в системи недержавних пенсійних фондів. Молоді співвітчизники про свою старість можуть турбуватися вже сьогодні, інвестуючи, наприклад, в обраний ними НПФ. Така «додаткова» пенсія стане в нагоді через кілька десятків років.

Але тих, хто піклується в Україні про гідну старість, поки дуже мало. Серед причин — «радянська» ментальність, коли покладаються тільки на пенсії, гарантовані державою, і важке фінансове становище громадян, через якого вони не можуть дозволити собі економити кошти. У нашій країні лише 579 500 людей уклали контракти з НФП (дані Нацкомфінпослуг за 9 місяців 2012 р.). Кількість їх учасників зменшилась порівняно з аналогічним періодом 2011 року на 2,5%. При цьому юрособи зробили 95,4% загального обсягу пенсійних внесків.

«Підприємства йдуть з ринку НПФ через важку економічну ситуацію. А кількість індивідуальних пенсійних контрактів мізерно через низьку фінансової грамотності населення. Наприклад, для приватних підприємців, які здійснюють мінімальні соціальні відрахування, і, відповідно, в майбутньому будуть отримувати мінімальну пенсію, вступ в такі фонди — велика перевага. Завдяки цій системі вони зможуть піклуватися про себе самі, забезпечивши ту пенсію, яка їх влаштує», — пояснює керуючий директор компанії з управління активами «Драгон Есет Менеджмент» Андрій Золотухін.

За статистикою, найактивніші учасники НПФ — люди 25-50 років (64% всіх учасників), люди 50-60 років становлять 24% загальної кількості всіх клієнтів. Найбільш пасивна молодь до 25 років (5%) і люди старше 60 років (7%).

«Ринок недержавних пенсійних фондів живий, але не рухається», — констатує голова ради Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Дмитро Леонов. Одна з причин — впровадження з 1 січня цього року акцизу на операції з відчуження цінних паперів. «У всіх країнах, де запроваджено акцизний податок, НВФ виключені з кола осіб, які повинні його сплачувати. Тому що це кошти пенсійних накопичень, які можуть приростати тільки за рахунок активного управління портфелями фондів», — підкреслює він.

Ще одним випробуванням для недержавної пенсійної системи стало впровадження нової методики розрахунку показників діяльності фондів у минулому році. Зміна порядку обліку їх чистих активів привело до уповільнення або зниження показників, які вважаються за новими правилами.

Драйвером для ринку НПФ може стати запуск накопичувального фонду, якого так чекають фондовики. «Якщо зараз роботодавець нараховує по зарплаті 33% податку в загальний котел, то при створенні і введенні в дію накопичувального фонду на початковому етапі 3-5% буде спрямовуватися на персональні пенсійні рахунки працівників. Кошти з нього будуть виплачуватися тільки їх власникові при виході на пенсію. Крім того, ці кошти успадковуються, тобто не пропадають, на відміну від системи загального котла, яка існує зараз», — говорить Андрій Золотухін. Так, кожен працівник зможе відстежувати, скільки коштів на його власному рахунку накопичилося і яку пенсію він буде отримувати. У Росії та Польщі ця система вже працює. Остання саме завдяки потужним недержавним пенсійним фондам змогла уникнути рецесії під час кризи 2008 року.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 29.09.24
Кількість КУА278на 29.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.09.24
Кількість ІСІ1815на 29.09.24
Кількість НПФ*53на 29.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24