Сотні київських проектів чекають на інвестора

15 квітня 2013
Олександра Гуніна, "Хрещатик", №52, 2013

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/4259/art/1365709700.html

За кошти бізнесу вже в цьому році у місті запрацює система е-квитка та почнуть будувати метро на Троєщину

На сьогодні в Україні безліч питань, у тому числі в сфері ЖКГ, які вирішити лише за бюджетні кошти неможливо. Саме тому в державі працюють над поглибленням державно-приватного партнерства та створенням сприятливих умов для залучення інвестицій. Низка ініціатив за співпраці міста та бізнесу вже була реалізована в Києві. Наразі у місті понад 400 ідей, які чекають на інвестора.

За словами заступника директора Департаменту економіки та інвестицій Романа Качура, на сьогодні в цілому по країні і, зокрема, в Києві склалася ситуація, коли виключно за бюджетні кошти фінансувати, утримувати та надавати якісні послуги у всіх сферах міста неможливо.

Саме тому в Стратегії Києва до 2025 року ключову роль у забезпеченні та розвитку життєдіяльності столиці надають саме приватному капіталу.

Так, сьогодні база інвестиційних проектів міста складає більше, ніж 3 тисячі пропозицій на загальну суму понад 140 млрд грн. "У нас немає ілюзій, ми розуміємо, що більшість з цих проектів недостатньо пропрацьовані, це лише ідеї. У відпрацьованому вигляді у нас приблизно 400 пропозицій, які є комерційно привабливими і фактично по ним можуть бути заключені договори",- зазначив Роман Качур.

Посадовець додав, що договори по 140 таких проектах уже підписані. Деякі з цих ідей реалізували в минулому році, а низка буде впроваджена в поточному.

Серед цьогорічних проектів - впровадження системи електронного квитка в громадському транспорті. Як зазначив пан Качур, вже проведений конкурс та визначена приватна структура, яка фінансуватиме проект. Тож до кінця року в метро, автобусах та тролейбусах столиці буде запроваджена система електронного збору коштів за проїзд.

"Окрім того, ми залучаємо інвесторів для облаштування підземних переходів, зокрема при будівництві розв’язок у місті. Один з останніх прикладів такого співробітництва - реконструкція Поштової площі, де підземний простір облаштовуватимуть за приватні кошти",- зазначив він.

На умовах державно-приватного партнерства реалізовуватимуть і стратегічні для міста проекти. Серед них варто відзначити будівництво ІТ-парку "Kyiv City" у Святошинському районі міста та прокладання четвертої гілки метрополітену на Троєщину. Роман Качур повідомив, що наразі розглядаються чотири схеми можливого фінансування проекту будівництва підземки. Посадовець сподівається, що найближчим часом у цьому питанні буде поставлена крапка і місто зможе розпочати процес з залучення до будівництва приватної компанії.

"Ми зацікавлені в нових партнерах, в нових ідеях, у створенні таких проектів, які будуть вигідні і для приватного капіталу, і для міста. Столиця відкрита для співпраці" - наголосив пан Качур.

Нагадаємо, на необхідності залучення інвестицій, в тому числі іноземних, для впровадження важливих для міста проектів неодноразово наголошував голова КМДА Олександр Попов. Зокрема в березні минулого року в Києві відбувся перший інвестиційний форум, на якому місто представило потенційним партнерам пакет інвестиційних пропозицій на суму 15 млрд доларів.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 29.09.24
Кількість КУА278на 29.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.09.24
Кількість ІСІ1815на 29.09.24
Кількість НПФ*53на 29.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24