Профіцит ідей vs дефіцит інвесторів

22 травня 2013
Олена Скирта, "День", №84, 2013

http://day.kiev.ua/uk/article/ekonomika/proficit-idey-vs-deficit-investoriv

Щоб підтримати розвиток стартапів після бізнес-інкубатора, в Україні створять венчурний фонд із бюджетом 5—10 мільйонів доларів

«Раніше було так — є ідеї, але немає бізнес-інкубаторів. Нині останні є, але немає інвесторів, які вкладали б кошти», — заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Руслан КРАМАРЕНКО на експертному круглому столі під назвою «Made in Kyiv: Перспективи розвитку венчурного капіталу в Україні». Основне питання, яке обговорювали інвестори і представники влади на зустрічі, — як просувати українські стартапи і робити їх ефективнішими. «Я не вважаю, що для просування стартапів потрібно затверджувати конкретні закони. Потрібні виключно організаційні заходи. Тому що венчурне фінансування — високоризикований і високоліквідний бізнес», — вважає Крамаренко. За його словами, питання ще і в кількості ідей. «Спільно з фондом Олександра Кардакова (засновник ІТ-компанії «Октава Капітал». — Авт.) «Освітні ініціативи» ми зробили конкурс стратегій. Щороку ми отримуємо 100 проектів. Десять із них можна реалізувати. Сім — соціальні проекти. Принаймні ми привчаємо молодь, старших школярів і студентів перших курсів до того, що якщо є ідея, що її можна реалізувати. Це діє як у бізнесі, так і в місті», — розповідає про досвід столиці заступник голови КМДА.

Проте проблема загальніша — що робити після «інкубаторів». Адже якісні стартапи вже є. Можливо, відповіддю на цей запит стане відкриття венчурного фонду інвестицій розміром 5—10 мільйонів доларів, вважають експерти. «Ми запускаємо американо-український фонд з однойменною назвою Happyfarm, — розповідає партнер фонду Михайло МІРОШНИЧЕНКО. — Він об’єднає досвід на американському й українському ринках. Українські інвестори повинні власними зусиллями допомагати розвиватися українським підприємцям. Йдеться не лише про матеріальний бік, а й про зв’язки. Інвестори братимуть участь у житті команд настільки довго, аби забезпечити їх упевнене зростання в Україні. Для нас важливо, аби ті команди, які зі своїми ідеями виходять на міжнародний рівень, залишилися в Україні. Є багато людей, які хочуть вкладати в такі проекти. Часто-густо молодим підприємцям складно влитися в бізнесові кола, зрозуміти всі їх закони і правила. Розв’язання цієї проблеми для нас у тому, аби інвестори підтримували молоду фірму на всіх стадіях».

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 29.09.24
Кількість КУА278на 29.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 29.09.24
Кількість ІСІ1815на 29.09.24
Кількість НПФ*53на 29.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24