Об’єднання учасників фінринку звернулись до Януковича з проханням вплинути на дії ДПСУ щодо посилення тиску на ринок

15 жовтня 2012
РБК-Україна, 12.10.2012

http://www.rbc.ua/ukr/newsline/show/obedineniya-uchastnikov-finrynka-obratilis-k-yanukovichu-12102012171200

Об'єднання учасників фінансового ринку звернулись до Президента України Віктора Януковича з проханням вплинути на дії Державної податкової служби України (ДПСУ) щодо посилення тиску на ринок. Про це йдеться в зверненні Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), Професійної асоціації реєстраторів та депозитаріїв (ПАРД), Ліги страхових організацій України (ЛСОУ), Асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).

Об'єднання направили листи Президентові України, Кабінету міністрів, голові Верховної Ради Володимиру Литвину, представникам усіх політичних фракцій парламенту, голові Національного банку (НБУ) Сергію Арбузову, НКЦПФР, НКРРФР з проханням вплинути на дії ДПСУ та забезпечити посилений контроль за опрацюванням та прийняттям парламентом законопроекту "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів" для захисту державних та суспільних інтересів.

"Якщо ДПСУ не перегляне свою позицію щодо врахування від'ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами при визначенні податкового зобов'язання з податку на прибуток, а новації, запропоновані нею, будуть закріплені на рівні законодавства, з ринку підуть як іноземні, так і вітчизняні інвестори. Протягом двох останніх місяців ми намагалися донести свою позицію до ДПСУ, щоб зупинити механізм, запущений виданим нею листом, який суперечить Податковому кодексу України", - зазначив генеральний директор УАІБ Андрій Рибальченко.

Згідно повідомленню, раніше комітет ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики вже визнав роз'яснення, викладене у ньому таким, що не відповідає нормам Податкового кодексу, та запропонував ДПСУ переглянути свою позицію щодо відображення від'ємного фінансового результату операцій з цінними паперами. НКЦПФР також звернулася до ДПСУ щодо відкликання цього листа, оскільки він негативно вплине на розвиток фондового ринку та інвестиційного середовища в Україні.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 28.09.24
Кількість КУА278на 28.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 28.09.24
Кількість ІСІ1815на 28.09.24
Кількість НПФ*53на 28.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24