Нова афера МММ охоплює Київ

16 травня 2012
Віталіна Гончар, “Хрещатик”, №64, 2012

http://kreschatic.kiev.ua/ua/4084/art/1337021577.html

Відома ще з 90-х років фінансова піраміда МММ минулого року відродилася. У Києві вона наразі досягла свого рекламного піку. Цікаво, що громадяни розуміють негативну природу цієї організації, але все одно несуть свої кошти в МММ. Зараз таких у всій Україні приблизно 3 мільйони. Експерти стверджують, що рано чи пізно крах піраміди настане, але компенсацію вкладникам ніхто не виплатить.

Полювання на кошти людей, які не знають, куди їх вкласти і заробити на відсотках, розпочалося минулого року. Дедалі частіше кияни натрапляють на вуличні намети із символікою МММ-2011. За словами голови комітету економістів України Андрія Новака, схема МММ 90-их років і сьогоднішня майже ідентичні. “Ці дві схеми абсолютно нічим не відрізняються. Фінансова піраміда МММ побудована на принципі неінвестиційних накопичувальних вкладів. Тобто відбувається збирання грошей від вкладників, і ця фінансова установа не здійснює інвестиційної діяльності. МММ не має власних ліквідних активів взагалі. Суть полягає в тому, що виплачуються відсотки з коштів попередніх вкладників. І все питання в тому, коли динаміка накопичення нових вкладів вже не буде наздоганяти динаміку виплат. От коли настане цей момент “Х”, власник такої установи просто зникне”,— пояснює Андрій Новак.

На офіційному сайті Сергія Мавроді зазначено, що МММ-2011 вже нараховує 3 мільйони вкладників. Схоже на якийсь феномен: обпікшись один раз, люди знову йдуть на той самий вогонь. Експерти кажуть, що це, насамперед, пов’язано з українським менталітетом та фінансовим станом родин. “Очевидно, що така ситуація відбувається через бідність. Люди розуміють, що це афера, але вони розраховують бути серед перших, які ще зможуть отримувати якісь гроші. І це дуже схоже на принцип казино чи лотереї”,— зазначає пан Новак.

За словами фахівців, наразі в українському законодавчому полі ще не сформульовано поняття “фінансової піраміди”, тому застосувати статті Кримінального кодексу до діяльності Сергія Мавроді неможливо. Вже коли станеться прецедент, а до правоохоронних органів надійде маса заяв з однаковими формулюваннями, тоді, можливо, вдасться відкрити справу. Водночас адвокати зазначають, що довести факт шахрайства буде вкрай складно, а відшкодовувати збитки вкладникам ніхто не стане, адже вони добровільно віддали свої гроші.

Викорінити фінансові піраміди остаточно можуть лише самі потенційні вкладники. Достатньо буде не створювати попит на послуги сумнівних організацій і не гнатися за високими відсотками, як це роблять в Європі.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 27.09.24
Кількість КУА278на 27.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 27.09.24
Кількість ІСІ1815на 27.09.24
Кількість НПФ*53на 27.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24