Куди вигідно вкладати вільні кошти

06 вересня 2012
Олександр Харько, "Хрещатик", №121, 2012

http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/4141/art/1346784906.html

Українцям запропонують купувати валютні облігації та казначейські зобов’язання

Несприятливі умови на зовнішніх ринках капіталу і значний обсяг валюти на руках у населення змушують уряд диверсифікувати свої джерела запозичень. Президент України підписав закон, що дозволяє випуск валютних ОВДП для населення. Як зазначають в НБУ, нові 2-річні інструменти будуть випускатися в документарній формі номіналом 500 дол., що передбачає виплату купона один раз на півроку. Ставка прибутковості, швидше за все, знаходитиметься у діапазоні 8-10 %.

Очікується, що перший випуск цінних паперів відбудеться у вересні-жовтні на суму приблизно 200 млн дол. і вони будуть продаватися через Ощадбанк. Державний банк також планує проводити зворотний викуп облігацій, нараховуючи премію максимум в 1 % до ціни продажу. Як зазначають експерти аналітичного відділу ING Банку, достатньо жорсткий графік погашень зовнішніх боргів у другій половині 2012 і 2013 років (2,5 млрд дол. і 7,5 млрд дол. відповідно) та бажання диверсифікувати джерела запозичень змушують уряд звернутися до валютних заощаджень населення. До того ж, випуск валютних ОВДП для банківського сектора в минулому році виявився досить успішним.

Випуск облігацій не зашкодить економіці

Тож діло за малим - аби громадяни почали вкладати вільні кошти у цінні папери. А для цього необхідні гарантії уряду щодо можливих ризиків. У свою чергу, директор департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін пояснює, чому випуск валютних ОВДП не збільшує ризики для економіки України. "Ризики є завжди - чи в економіці, чи в бізнесі, і не має значення - випускаються ці зобов’язання в національній валюті, в доларах чи євро. Інша справа - як ми їх оцінюємо, як ними управляємо. І цей момент - принциповий",- зазначає Сергій Кораблін.

За його словами, неможливо зробити в економіці будь-що без жодних ризиків. У грудні минулого року Мінфін уперше вийшов на ринок із валютними ОВДП, і ціна запозичення становила 8,9 % річних. Такою вона залишалась протягом останніх шести місяців, а ось термін запозичень збільшився удвічі, тобто і ризики зменшилися на стільки ж.

Також пан Кораблін зазначає, що проблеми, які спостерігалися на фондовому ринку України 15 років тому, були пов’язані не з випуском ОВДП в гривнях, а з їх короткостроковістю. Запозичення брали на шість, три місяці або взагалі на один, і врешті-решт це призвело до того, що виконати зобов’язання щодо ОВДП стало неможливо. Сьогодні такої проблеми немає. Тривалість запозичення валютних ОВДП - один, два, а то й три роки.

У свою чергу директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст пояснив, чому Міністерство фінансів вийшло на цей ринок лише зараз, а не два чи більше років тому. "Тільки з початку поточного року вже погашено 16 млрд гривень в еквіваленті валютних кредитів та внесено 10 млрд на депозити. І ми стикаємося з питанням, де розміщувати ці кошти. Валютне кредитування заборонене для фізичних осіб, а в юридичних осіб немає попиту на валюту, оскільки їм для операційної діяльності потрібна гривня. І тому в банків виникає дилема - або взагалі припинити залучення валютних вкладів, або шукати, де їх розміщувати",- зазначив Олександр Дубихвіст.

За його словами, Мінфін запропонував той інструмент, у який можна вкладати і людям, і банкам. І це важливо, оскільки в Україні фондовий ринок ще погано розвинутий. "Звичайно, нам необхідно його розвивати, надавати більший вибір фізичним особам. Адже сьогодні для людей працює лише один інструмент - депозит - у доларах або гривнях. За статистикою, 40 % - це доларові депозити, а
60 % - гривневі. І зараз ми даємо людям ще один інструмент - казначейські зобов’язання у доларах і гривнях. Людина матиме вибір, вона зможе піти в банк або дати гроші державі", - вважає Олександр Дубихвіст.

Населенню запропонують казначейські зобов’язання

Окрім валютних ОВДП уряд запропонує населенню для збереження валютних заощаджень ще один зручний вид інвестицій - державні казначейські зобов’язання, випущені в документарній формі. Вони не потребують відкриття рахунку чи укладання договору з банком, що є значною перевагою для споживачів. До того ж, власники державних казначейських облігацій не зобов’язані декларувати свій інвестиційний прибуток, що значно спрощує операції з цими цінними паперами.

Як зазначають експерти, державні казначейські облігації виражені в доларах і є високоліквідним фінансовим інструментом, який користуватиметься попитом як у фізичних осіб, так і в банків. Тобто особа - власник облігацій - за бажанням може звернутися у будь-який момент до банку та продати їх. Таким чином, на відміну від депозиту інвестовані кошти в разі потреби можуть бути повернені повністю чи частково шляхом продажу всього пакета цінних паперів або його частки.

Це, як зазначають опитані "Хрещатиком" експерти, вигідно і для держави, адже, уникаючи посередників, вона буде здійснювати запозичення безпосередньо у населення, і тому дохідність казначейських зобов’язань стане вищою, аніж прибутковість за депозитами. Крім того, інвестовані в цінні папери кошти в повному обсязі будуть гарантовані державою на відміну від депозитів (гарантована сума становить 150 тис. грн).

На думку Олександра Дубихвоста, для того, щоби люди довіряли фондовому ринку, потрібна присутність надійних гарантій. У цьому випадку фахівець бачить найнадійніший інструмент - це борг держави. У будь-якій країні він виступає як гарантія для вкладення коштів. І тому перші кроки людей на ринку цінних паперів - саме купівля державних казначейських зобов’язань.

Основні цифри
Всього компаній-членів283на 27.09.24
Кількість КУА278на 27.09.24
Кількість адміністраторів НПФ16на 27.09.24
Кількість ІСІ1815на 27.09.24
Кількість НПФ*53на 27.09.24
Кількість СК*1на 31.07.24
Активи в управлінні КУА, млн грн648 280на 31.07.24
Активи НПФ в адмініструванні, млн грн3 112на 31.07.24