Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін змінив Положення про форму та зміст структури власності

Реклама

Міністерство фінансів унесло зміни до Положення про форму та зміст структури власності, затвердженого наказом від 19 березня 2021 року № 163, виклавши його в новій редакції.

Відповідний наказ від 2 квітня 2024 року № 161 набере чинності через 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Установлено, що протягом шести місяців з дня набрання чинності цим наказом для цілей застосування абзацу другого пункту 4 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" інформація про структуру власності юрособи, раніше подана державному реєстратору до набрання чинності цим наказом за формою та змістом, установленими наказом Мінфіну від 19 березня 2021 року № 163 "Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності", вважається повною за відсутності таких фактів:

  • змін у структурі власності юридичної особи;

    • виявлення неточностей чи помилок у раніше поданій державному реєстратору інформації про структуру власності юридичної особи.

      Згідно з документом Положення розроблено з метою встановлення форми і змісту структури власності юрособи.

      Його вимоги не поширюються на юросіб, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснюють Нацбанк, НКЦПФР, а також осіб, зазначених у частині восьмій статті 51 розділу I Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

      Структура власності відображає:

      • всіх осіб, які прямо або опосередковано володіють однією юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами (всі учасники юридичної особи та кожної особи у кожному ланцюзі контролю/володіння);

        • всіх осіб, які незалежно від формального володіння мають можливість значного або вирішального впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи;

          • розмір участі (відсоток корпоративних прав), який належить кожній фізичній та/або юридичній особі, кожному трасту та/або іншому подібному правовому утворенню в іншій юридичній особі, трасті або іншому подібному правовому утворенні.

          Якщо у структурі власності юридичної особи у будь-якому ланцюзі контролю/володіння є акціонерне товариство, у ній стосовно такого акціонерного товариства зазначаються ключові учасники.

          Якщо у структурі власності юридичної особи у будь-якому ланцюзі контролю/володіння є пайовий інвестиційний фонд, у ній стосовно такого фонду зазначаються його найменування та реєстраційний код за Єдиним державним реєстром інститутів спільного інвестування, а також найменування та ідентифікаційний код компанії з управління активами, яка діє в інтересах цього фонду, та розкриваються інформація про структуру власності такої компанії з управління активами та інформація щодо інших осіб у разі здійснення ними значного або вирішального впливу на такий фонд.

          Якщо у структурі власності юридичної особи у будь-якому ланцюзі контролю/володіння є корпоративний інвестиційний фонд, у ній стосовно такого фонду розкривається інформація щодо цього фонду (стосовно його структури власності), а також зазначається найменування та ідентифікаційний код компанії з управління активами, яка діє в інтересах цього фонду, та розкривається інформація про структуру власності такої компанії з управління активами.

          Якщо у структурі власності юридичної особи у будь-якому ланцюзі контролю/володіння є недержавний пенсійний фонд, у ній стосовно такого фонду зазначаються його найменування та ідентифікаційний код, а також найменування та ідентифікаційний код особи/осіб, яка/які здійснює/здійснюють управління активами такого фонду та діє/діють в інтересах цього фонду (у разі наявності договору/договорів на управління активами), та розкривається інформація про структуру власності такої(их) особи/осіб.

          Структура власності юридичної особи формується в паперовій або електронній формі та підписується керівником або уповноваженою особою, яка має право підпису від імені юридичної особи, зокрема представником засновника (учасника) юридичної особи відповідно до прийнятого рішення уповноваженим органом управління цієї юридичної особи.

          Структура власності, яка подається у пакеті документів для державної реєстрації створення юридичної особи, підписується одним із засновників такої юридичної особи чи іншою уповноваженою зборами особою.

          Структура власності юридичної особи складається за формою згідно з додатком 1 до Положення та дає змогу встановити всіх осіб, які прямо або опосередковано володіють цією особою самостійно чи спільно з іншими особами або незалежно від формального володіння мають можливість значного або вирішального впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи.

          Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте LIGA360 LEGAL SOLUTION. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.

          Читайте також:

          Як успадкувати майно, що знаходиться за кордоном

          Залиште коментар
          Увійдіть щоб залишити коментар
          Увійти

          Схожі новини